Troebel dispuut over Zennewater

Jelle Couder, Steven Vandenbergh
© Brussel Deze Week
16/12/2009
Het afvalwater van ruim een miljoen Brusselaars vervuilt al meer dan een week lang de rivieren Zenne, Rupel en Schelde. Over een snelle heropstart van het waterzuiveringsstation overleggen het Brussels Gewest en uitbater Aquiris voorlopig niet. BDW zet de gebeurtenissen van een woelige week op een rij. [2 reacties]

Sinds 8 december liggen de collectoren van het waterzuiveringsstation Brussel-Noord, gelegen in Haren, helemaal stil. Hierdoor stroomt het afvalwater van om en bij 1,1 miljoen Brusselaars ongezuiverd in de rivieren Zenne, Rupel en Schelde.

Volgens de Bond Beter Leefmilieu is de situatie catastrofaal. Aquiris, de uitbater van het waterzuiveringsstation, zegt dat de sluiting noodzakelijk is omdat zand en bouwafval in het rioolwater de veiligheid van de installaties en het personeel bedreigen. De Brusselse minister van Leefmilieu Evelyne Huytebroeck (Ecolo) begrijpt niet waarom Aquiris de zaken zover liet komen. Een heropstart van het station staat vooralsnog niet op de agenda.

Nadat Huytebroeck op 15 december op een persconferentie haar visie van de feiten had gegeven, vertrok ze naar Kopenhagen. Een dag later besloot het Brussels parlement, onder druk van de oppositie en voorzichtig gesteund door sommige leden van de meerderheid, de milieuminister op te vorderen voor een buitengewone milieucommissie.

Een schande dat Huytebroeck voor CO2-uitstoot naar Denemarken vertrekt, terwijl de milieuramp in Brussel steeds groter wordt, fulmineerde SP.A tijdens de commissie. MR maakte zich zorgen over het dreigende kortgeding van de Vlaamse Gemeenschap, N-VA had de dag voordien tijdens het Grote Brusseldebat al om het ontslag van de minister gevraagd. Die druk maakte de buitengewone commissie van 17 december mogelijk. Huytebroeck boekte een vlucht en zal er zijn.

Open riool
Welke milieuduivels zijn ontbonden? Op 25 november jongstleden legt uitbater Aquiris de collector van de rechteroever om veiligheidsredenen stil.

Op 8 december leggen ze ook de collector aan de linkeroever stil, waardoor de Zenne, tweeënhalf jaar nadat er eindelijk een waterzuiveringsstation in Brussel-Noord kwam, opnieuw een open riool is.

Huytebroeck vraagt een dag later om uitleg. Aquiris zegt dat het Gewest eigenlijk al sinds 12 juni 2008 op de hoogte is van de problemen rond zand en bouwafval. De milieuminister kaatst de bal terug en zegt dat het opruimen daarvan beschreven is in het beheerscontract en dus ook Aquiris' verantwoordelijkheid is.

"Opdat Aquiris het onderhoud goed uitvoert, betaalt het Gewest dagelijks 140.000 euro belastinggeld," zegt Pascal Devos, woordvoerder van Huytebroeck. "Uit onze inspecties blijkt dat de sluiting van het hele station niet nodig was."

Aquiris ziet dat anders. "In het contract staat dat we vuil water moeten zuiveren. De bacteriën die dienen om het vervuild water te reinigen, zijn er niet om bakstenen op te eten," vertelt Charles Lénès, afgevaardigd bestuurder van Aquiris, een filiaal van het Franse bedrijf Veolia. Volgens Devos spelen ook nog andere motieven. "We vermoeden dat er bij de bouw van het station ook constructiefouten gemaakt zijn."

Vluchtende vissen
Zowel Aquiris als Huytebroeck stelden dat een heropstart nochtans niet langer dan twee uur hoeft te duren. Volgens Lénès duurt het wachten best niet te lang want "de situatie is schandalig, en de bacteriën worden nu niet gevoed en kunnen daardoor snel verdwijnen".

De gevolgen laten zich intussen voelen. Het zuurstofgehalte voor de rivieren is sterk gedaald met als gevolg dat het pas heroplevende visbestand verdwenen is en, in het beste geval, via zijriviertjes weggevlucht zou zijn.

Vlaanderen, dat financieel bijdraagt in de waterzuivering, bereidt op dit ogenblik via de Vlaamse milieuminister Joke Schauvliege (CD&V) een kortgeding tegen de Brusselse overheid voor.

Het Brussels parket opende een vooronderzoek over het stilleggen van de zuiveringsinstallatie. Intussen besloot het Brussels Gewest om het moederbedrijf Veolia via de Brusselse rechtbank van eerste aanleg te verplichten het volledige waterzuiveringsstation te openen. Raadgevers van de milieuminister bekijken ook of een procedure van milieuaansprakelijkheid tegen Veolia, wat betreft het herstellen van de aangerichte schade, mogelijk is.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Haren , Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni