Het beruchte prostitutiecafé Tropicana in de Brusselse Alhambrawijk is terug open. Niet als bar, maar als multidisciplinaire ontmoetingsplek van de culturele organisaties Parket en Vrienden van Brussel. 'Alleen al door de rolluiken te openen en het licht aan te doen, krijgt het hoekgebouw een heel andere functie dan het lang heeft gehad', zegt fotograaf Kasper Demeulemeester, die er sinds januari samen met schrijver Frederik Willem Daem werkt.

Sinds 2015 organiseren Vrienden van Brussel projecten in de wijk in samenwerking met de Stad Brussel en het OCMW. De laatste artistieke ingreep in de buurt, is een residentie in het voormalige prostitutiecafé Tropicana, waar ze begin 2017 introkken om te schrijven, te werken, te observeren.

De bar werd niet toevallig gekozen. "Het gebouw heeft een symboolwaarde in Brussel. Voor velen staat het tegelijk symbool voor de criminele praktijken in de buurt en voor de moeilijkheden die de Stad ondervindt om die aan te pakken. In samenwerking met het OCMW, de eigenaar van het gebouw, wilden we deze plek een nieuw elan geven en zo iets waardevols, hoe klein ook, doen voor de wijk. Duidelijk maken dat de mensen er terecht kunnen met hun dromen en ambities voor de buurt."

Het gelijkvloers werd geschilderd en opgeknapt, de ramen gelapt. Als voorbereiding voor de activiteiten die ze er deze lente zullen organiseren, zit Demeulemeester er nu. In de vitrine, met de rolluiken open en het licht aan. "Onze aanwezigheid is al een eerste artistieke démarche. We zijn hier niet geland als een of andere UFO, we hebben de geschiedenis van de plek niet willen uitwissen. We deden de ramen open en trokken de buurt binnen", vertelt hij begeesterd. "We kijken ernaar uit om hier de komende maanden samen met de quartier aan de slag te gaan."

Tropicana blijft zeker open tot 30 juni, met de bedoeling om het project ook nadien te kunnen verderzetten. Die plannen hangen af van subsidies en van de herbestemmingsplannen van het pand.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni