Tsjechen wilden Thielemans als spion
In de jaren 1970 en 1980 was Brussel een waar 'spionnennest' en zaten de geheime diensten hier verweven in het dagelijkse leven.
Journalist Kristof Clerix van MO dook in de archieven van het communistische tijdperk en ontdekte er onder meer dat de Tsjechen probeerden om Freddy Thielemans - toen nog kabinetschef van burgemeester Hervé Brouhon - als spion in te zetten. Thielemans had verschillende ontmoetingen met spionnen die zich als diplomaten voordeden tussen 1986 en 1989. De latere schepen en burgemeester zou echter incompetent bevonden zijn als spion. Zijn opinies werden als te politiek gekleurd bevonden en ook het feit dat Thielemans een collega meebracht naar een vertrouwelijk gesprek deed Tsjechische wenkbrauwen fronsen.
Ook de DDR deed overigens pogingen om Thielemans te beïnvloeden tijdens een trip naar Oost-Duitsland. Net als in de film gebeurde dat met behulp van een erg aantrekkelijke dame. "Toen had ik in de gaten dat de Stasi, de inlichtingendienst van de DDR, me wilde beïnvloeden," zegt Thielemans in Het Laatste Nieuws. "Niet toevallig was die reporter een bloedmooie dame. Ze vroeg me niet één, maar vijf dagen op rij om mijn mening neer te schrijven over de DDR voor een partijblad. Toen besefte ik dat er iets niet klopte."
Dat Brussel ook vandaag nog hoog aangeschreven staat voor spionagediensten, heeft volgens Clerix vooral te maken met de aanwezigheid van de Navo. "Sinds 1967 is de Navo naar Brussel verhuisd en dat heeft een hele spionageverhuis met zich mee gebracht. Alle spionnen die destijds in Frankrijk zaten, zijn naar België verhuisd en die trokken dan weer andere spionnen aan. Je krijgt zo een domino-effect wat er voor zorgt dat Brussel een magneet is voor geheime diensten."
Clerix bundelde zijn resultaten op de website www.targetbrussels.be
Lees meer over: Samenleving
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.