Tuin van de koning als park: Paleis houdt boot af

Eric Vancoppenolle
© brusselnieuws.be
22/04/2013
De Koninklijke Serres zijn momenteel open voor het publiek. Maar veel buurtbewoners en politici pleiten voor het permanent open stellen van een deel van het Koninklijk Domein. Paleis en federale regering houden echter de boot af, stelde brusselnieuws.be vast. "We hebben nog maar net de veiligheidsinstallatie vernieuwd."

Met de regelmaat van een klok pleiten politici - vooral aan Nederlandstalige kant - voor de inperking van de rol van de vorst in ons politiek bestel. Op lokaal niveau gaan er ook steeds meer stemmen op om iets anders in te perken: de omvang van het Koninklijk Domein in Laken.

Het voornaamste argument is dat er in de kanaalzone een groot gebrek is aan groene ruimte voor de buurtbewoners.

En dat groen is er zeker, maar niet toegankelijk voor het publiek: het Koninklijk Domein is 187 hectaren groot. Dat is ruim een derde van de Vijfhoek. Of nog: het Koninklijk Domein beslaat ongeveer 1/8ste van de oppervlakte van het Brusselse gedeelte van het Zoniënwoud. De Koninklijke Serres en een deel van het Park van Laken waren vorig jaar slechts 21 dagen toegankelijk voor het grote publiek. Het Domein telt een twintigtal waterpartijen.

Politici
De (lokale) politici roeren zich meer en meer in dit debat. Een van de eersten om aan de kar te trekken in 2007 waren Brussels Parlementslid Els Ampe (Open VLD), toen als gemeenteraadslid van de stad Brussel in de oppositie, en toenmalig Vlaams Parlementslid voor Brussel Sven Gatz (Open VLD). Ze bundelden hun eisen op de website openpark.be.

In de aanloop van de jongste gemeenteraadsverkiezingen stelden ook andere partijen voor om het domein open te stellen voor het publiek. Julie Fiszman wou het domein omtoveren tot een park en een speeltuin. Ook N-VA pleitte eveneens voor de openstelling. Ook de SP.A vraagt vandaag de openstelling van het Koninklijk Domein.

Versnipperd beheer
Aan de kant van het Paleis bleef het totnogtoe erg stil. brusselnieuws.be peilde naar de slaagkansen van de voorstellen bij de betrokken partijen.

En die betrokken partijen, dat zijn er nogal wat. Het Koninklijk Domein wordt door twee verschillende instanties beheerd: het linkse gedeelte van het Domein (kasteel en stuk langs het kanaal inbegrepen) is eigendom van de Belgische Staat. Het beheer is in handen van de Regie der Gebouwen. Het rechtse gedeelte (na de Van Praetbrug) is eigendom van de Koninklijke Schenking. Deze autonome openbare instelling beheert de talrijke gronden, kastelen en andere gebouwen die koning Leopold II in 1900 aan de Belgische staat schonk naar aanleiding van zijn 65ste verjaardag.

Jan Pauwels, woordvoerder van staatssecretaris bevoegd over de Regie der Gebouwen Servais Verherstraeten (CD&V), houdt de boot af. "De vraag om een deel van het Koninklijk Domein open te stellen voor het publiek is ons onbekend. Wij hebben daarover nog geen enkele vraag ontvangen en nog geen enkel standpunt geformuleerd". Verder geen commentaar.

Met frisse moed kloppen we dan maar aan bij de Koninklijke Schenking. Het sibillijnse antwoord: "Het gedeelte van het Koninklijk park waarvan de Koninklijke Schenking eigenares is, maakt deel uit van de goederen die ter beschikking van het Koningshuis gesteld zijn. Overeenkomstig artikel 3 van het KB van 9 april 1930 moet onze instelling waken over het behoud van de bestemming welke aan deze goederen werd aangewezen. Er dient opgemerkt te worden dat een gedeelte van het park elk jaar voor het publiek opengesteld wordt samen met de Koninklijke serres."

Paleis: 'Net geïnvesteerd in omheining'
En, last but not least, wat denkt men in de omgeving van de koning over de zaak? Als die de opening vraagt, lijkt het weinig waarschijnlijk dat de regering niet volgt. Het antwoord van persadviseur van het Paleis Bruno Nève de Mévergnies: "De verantwoordelijkheid voor het gebruik van het hele domein ligt niet bij ons, wel bij de regering, ook wat betreft de Schenking die onder het toezicht staat van de FOD Financiën, ook al heeft het Paleis inspraak in de beslissingen van de Schenking". Het Paleis staat met andere woorden niet te springen om een deel van het domein op te geven.

Nève de Mévergnies merkt fijntjes het volgende op: "De regering heeft onlangs beslist om het volledige veiligheidssysteem rond het domein te hernieuwen: dit betekent dat de regering ook van mening is dat het geheel als koninklijk domein moet beschouwd worden". De kostprijs voor de renovatie van 600 meter hekwerk bedraagt 1,5 miljoen euro.

Het Paleis wijst er voorts op "dat een mogelijk gebruik van een deel van het domein door het publiek uiteraard belangrijke gevolgen zou hebben voor de veiligheid".

Ampe: 'Niet besproken in schepencollege'
Nog even polsen bij Els Ampe, sinds de jongste gemeenteraadsverkiezingen schepen voor Openbare werken in de Stad Brussel. Gaat zij weer de draad oppikken van het dossier nu ze in de meerderheid zit? "We hebben dit nog niet besproken binnen het schepencollege", antwoordt ze.

Conclusie: Wie hoopt op een snelle doorbraak in dit dossier is er aan voor de moeite.

Tot 12 mei kan men een bezoek brengen aan de Koninklijke Serres en een deel van het park. Tegen een vergoeding van 2,5 euro weliswaar.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Laken, Samenleving, Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni