'Twee jaar vertraging voor zwembad Sint-Joost'

© Antonio Ponte

Het zwembad van Sint-Joost-Ten-Node zal pas ten vroegste midden 2017 weer opengaan, en dus niet eind dit jaar zoals eerder werd aangekondigd. Dat zegt de groene oppositie. De gemeente heeft pas in juni een kuip besteld en nu blijkt dat er ook nog extra werkzaamheden nodig zijn om asbest te verwijderen.

Het zwembad van Sint-Joost-Ten-Node ging dicht voor renovatie in 2009 en zou volgens de oorspronkelijke plannen twee jaar later weer opengaan. Maar toen bleek de kuip lek. Na de gemeenteraadsverkiezingen in 2012 kondigde de nieuwe burgemeester van Sint-Joost, Emir Kir (PS) aan dat hij het vooruit zou laten gaan en dat het zwembad ten laatste in 2014 weer toegankelijk zou zijn. De datum werd geleidelijk aan opgeschoven naar eind 2015 en zelfs dat zal niet gehaald worden.

"Voor ons werd het in juni al duidelijk dat het zwembad dit jaar niet meer zou opengaan", zegt Frederic Roekens, gemeenteraadslid voor Groen in Sint-Joost aan FM Brussel. "In juni moest de gemeenteraad stemmen over de bestelling van een nieuwe kuip. Er had maar één aannemer een offerte ingediend en dan nog voor een bedrag van ruim 1,7 miljoen euro."

De nieuwe kuip voor het zwembad werd dus pas in juni besteld en zal tegen het einde van dit jaar nog niet geïnstalleerd zijn. Maar daar houdt de malaise niet op. "Nu blijkt bij monde van schepen van openbare werken Eric Jassin (cdh) dat er naast de werken aan de kuip ook werken noodzakelijk zijn om asbest te verwijderen, het elektriciteitsnet te renoveren, de ventilatie te vernieuwen en de toegang te garanderen voor mensen met een motorische beperking. Voor al deze werken zal de gemeente in de begroting van volgend jaar zo'n 3 miljoen euro moeten voorzien."

Volgens de berekeningen van Groen kan het zwembad niet opengaan voor midden 2017.

We probeerden het kabinet van de burgemeester te bereiken om dit te verifiëren, voorlopig zonder resultaat.

In 2016 zal ook het zwembad van Schaarbeek sluiten voor renovatie. Als het zwembad van Sint-Joost tegen dan nog niet open is, wordt het zwembadenprobleem nog prangender.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?