CO-melder om CO-vergiftiging te vermijden

| CO-melder om koolstofmonoxidevergiftiging te vermijden.

Twee mensen slachtoffer van CO-vergiftiging in Laken

© Belga
31/10/2023

In Laken zijn dinsdagvoormiddag twee personen het slachtoffer geworden van een CO-vergiftiging. Oorzaak waren scheuren in de schouw, zo meldt de Brusselse brandweer. De twee slachtoffers werden overgebracht naar het ziekenhuis maar bleken niet in levensgevaar te verkeren.

De hulpdiensten werden dinsdagvoormiddag omstreeks 09.20 uur opgeroepen voor een persoon die ten val was gekomen in de Terplaststraat in Laken. Ter plaatse ging het CO-alarm van de ambulanciers meteen af en bleken twee personen op de grond te liggen.

"Het koppel klaagde over hoofdpijn, duizeligheid en misselijkheid," zegt brandweerwoordvoerder Walter Derieuw. "Het koppel werd geëvacueerd en de ramen werden geopend. Bijkomende brandweermiddelen en Sibelga werden ter plaatse gevraagd. Er werden redelijk hoge waarden van koolstofmonoxide (CO) gemeten. Het kleurloze, smaakloze en geurloze gas drong het appartement binnen via scheuren in de schouw. Sibelga heeft de gemeenschappelijke brander in de kelder afgesloten en verzegeld." De twee slachtoffers zijn overgebracht naar het ziekenhuis maar verkeerden niet in levensgevaar.

Vier tips

De brandweer geeft vier tips om CO-vergiftigingen te voorkomen. "Laat een conform apparaat plaatsen door een erkende technieker, en laat het jaarlijkse onderhoud en de verplichte controles uitvoeren. Laat ook de afvoer van de verbrandingsgassen nakijken en zorg voor een natuurlijke ventilatie en de aanbreng van verse lucht. Plaats gehomologeerde CO-melders en reageer in geval van symptomen zoals misselijkheid, braken, hoofdpijn, plotselinge vermoeidheid, zonder jezelf in gevaar te brengen. Open de ramen, evacueer de aanwezige personen en vraag om bijstand aan de noodcentrale 112."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni