© Plantentuin Meise

Twéé reuzenaronskelken Plantentuin Meise in bloei

SDS
© BRUZZ
10/04/2017

Een van de zeldzame reuzenaronskelken in de Plantentuin van Meise staat opnieuw in bloei, en ook een tweede bloem begint te ontluiken. De grootste bloem ter wereld bloeit - en stinkt - slechts 72 uur. De plantentuin is daarom vanavond en morgenavond uitzonderlijk tot 22 uur open.

Beide bloeiende planten zijn eerder 'dwergreuzenaronskelken': de eerste is 'amper' 143 centimeter hoog, de tweede 131 centimeter. In 2013 haalde een andere plant nog een recordhoogte van 244 centimeter. De typische geur - denk lijken, gft-bak en ranzige kaas - walmt in de hele serre en is de eerste avond het sterkst.

De reuzenaronskelk is een uiterst zeldzame tropische plant die maar om de drie à acht jaar bloeit. "Omdat de Plantentuin over vijf reuzenaronskelken beschikt, hebben we de laatste jaren vaker bloeiende exemplaren", zegt woordvoerster Manon Van Hoye van de Plantentuin aan BRUZZ.

Toch is de situatie dit jaar uniek: niet één, maar twee planten ontwikkelden een bloemknop dit jaar. Dat gebeurde één keer eerder, in 2008, maar toen lagen de bloeiperiodes heel ver uit elkaar. Uiteindelijk opende het schutblad van de eerste bloem zich om 12.30 uur, de tweede begon er al aan rond 14.30 uur. (Lees verder onder de foto)

© National Botanic Garden Meise

Eigenlijk is dat slecht nieuws. De plantentuin had gehoopt om stuifmeel van de eerste plant te kunnen bewaren om er vrouwelijke plantjes van de tweede mee te bestuiven, zodat Meise voor het eerst eigen reuzenaronskelken kon gaan kweken. Bij deze plant is zelfbestuiving immers niet mogelijk omdat de mannelijke bloemetjes pas stuifmeel afgeven 24 uur na de bloei van de vrouwelijke bloemetjes. Maar nu de twee planten maandag zo kort na mekaar openbloeiden is de bestuiving volgens woordvoerder Koen Van Es niet mogelijk.

"Heel erg jammer", reageert Manon Van Hoye maandagnamiddag. "De grotere plant heeft roet in het eten gegooid door plots een spurt in te zetten, waardoor ze nu tegelijk bloeien. Het kan nu makkelijk nog drie jaar duren voor er nog eens een reuzenaronskelk bloeit."

Ook het invriezen van het stuifmeel biedt geen perspectief omdat er de komende maanden geen nieuwe bloei op komst is en het goedje niet zo lang kan bewaard worden, meldt de woordvoerder aan persbureau Belga.

De vijf reuzenaronskelken die de Plantentuin momenteel in haar bezit heeft, zijn geschonken door botanische tuinen in Engeland, Duitsland en Gent. De plant werd in de 19de eeuw ontdekt in de tropische regenwouden van Sumatra en is met uitsterven bedreigd, zeker nu haar oorspronkelijke habitat verdwijnt door de gigantische ontbossing in Indonesië.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving, Events & Festivals

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni