Twee trekpaarden halen deel van afval op in Schaarbeek

© tvb
Taram en Vouziers, twee Ardense trekpaarden, zorgen voortaan voor de ophaling van een deel van het afval in Schaarbeek. De ‘gemeente van de ezels’ is daarmee de eerste Belgische gemeente die paarden inzet bij de ophaling van afval.

De twee paarden zullen ingezet worden om een deel van de achthonderd openbare vuilnisbakken in de gemeente leeg te maken. Daardoor kan een van de huidige drie vrachtwagens op termijn verdwijnen. De paarden worden verzorgd door vier gemeentearbeiders en werken vijf ophalingstrajecten in meerdere wijken van Schaarbeek af.

Maar de paarden krijgen er daarnaast nog een recreatieve taak bij. De gemeente kocht eveneens een koets en wil daarmee jongeren met paard en koets ophalen in hun school voor bijvoorbeeld een bezoek aan de pedagogische tuin van de gemeente. En ook groepen senioren zouden meekunnen met de paardenkoets.

De twee Ardense trekpaarden, Tarim en Vouziers, kwamen eind maart al naar Schaarbeek en werden de voorbije maanden voorbereid op hun taak. "De paarden moesten eerst wennen aan hun nieuwe omgeving en werden daarna opgeleid om hun werk te doen," aldus Geert Pierre, coördinator van het project.

Het project past in het beleid van duurzame ontwikkeling dat de gemeente al jaren voert, aldus schepen van Openbare Netheid Michel De Herde.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?