Twee vrouwen getuigen over leven zonder huurtoelage: 'Overal schimmel'

SDS
11/05/2022

Alleenstaande moeders Leslie (32) en Sakina (47) wachten allebei al jaren op een sociale woning: Sakina sinds 2012, Leslie sinds 2018. Ze vallen allebei binnen de criteria voor een huurtoelage. Dat ze die nog altijd niet ontvangen, heeft een grote invloed op hun leven, getuigden ze woensdag op een persconferentie.

Leslie, die momenteel een opleiding volgt, betaalde eerder 680 euro voor een eenkamerappartement in Anderlecht – kosten niet inbegrepen – en rekende daarvoor op de nieuwe huurtoelage van 200 euro, waarvoor ze sinds oktober in aanmerking komt.

leslie.jpg

| Leslie moest verhuizen naar een goedkoper appartement omdat ze geen huurtoelage ontvangt. "Mijn zoontje zei meteen dat er het 'vuil was', er is overal schimmel. Maar ik heb de keuze niet."

Maar toen die maar niet kwam, zag ze zich gedwongen om te verhuizen naar een appartement van 620 euro. Voor de jonge vrouw, die samen met haar zoontje van 3 leeft van een leefloon, maakt die 60 euro een groot verschil. "Maar het nieuwe appartement is ongezond, er is overal schimmel."

"Mijn zoontje zei meteen dat het er 'vuil was', maar ik heb de keuze niet. Een goedkope woning vinden in Brussel is niet makkelijk. We hebben door de schimmel allebei een allergie opgelopen en we zijn een tijdje opgenomen geweest in het ziekenhuis. Ik wil niet in dat appartement blijven, maar ik kan nergens anders heen."

"Omdat ik geen huurtoelage krijg, ben ik moeten verhuizen met mijn drie kinderen. Ik slaap nu in de woonkamer"

Sakina (47)

Sakina werkt als schoonmaakster in een school en heeft drie kinderen van 20, 16 en 14 ten laste. Ze vroeg de huurtoelage sinds 2012 al drie keer aan, maar zag die telkens geweigerd omdat ze er niet in slaagde om binnen de 30 dagen alle gevraagde documenten van andere administraties te verzamelen.

Toen de nieuwe huurtoelage in oktober werd aangekondigd, diende ze opnieuw een aanvraag in. Voor Sakina zou de 280 euro huurtoelage waarop zij recht heeft een welgekomen ondersteuning zijn. Net als Leslie kreeg ze tot nu toe enkel een standaardmail voor ontvangst, maar nog geen geld.

Hartproblemen

"Ik betaalde 1.080 euro huur voor een driekamerflat in Heembeek, maar dat kon ik niet blijven betalen zonder huurtoelage. Ik ben dus afgelopen maand moeten verhuizen naar Laken, en daar betaal ik nu 800 euro zonder kosten, dus waarschijnlijk iets van 1.000 euro in totaal. We hebben er een kamer minder, ik slaap gewoon in de woonkamer nu."

"Een ander probleem is dat we op de derde verdieping wonen, zonder lift. Ik heb al knieproblemen, en door de stress sinds kort hartproblemen, en die trappen zijn moeilijk voor mij. Maar er is geen andere optie."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni