Tweede fietslift op komst

Fietsers en voetgangers kunnen over enkele jaren met een lift van de Graystraat naar de Kroonlaan en omgekeerd. Onderaan de lift komt een nieuw pleintje en lokalen voor een atelier, een coworkingspace en een horecazaak. Het project is onderdeel van het wijkcontract Maalbeek.

De Graystraat, tussen het Flageyplein en het Jourdanplein, volgt het tracé van de oude Maalbeek. Halverwege wordt de straat overschaduwd door twee grote bruggen, eentje voor de treinsporen tussen de stations Luxemburg en Mouterij, en eentje voor de Kroonlaan.

Het hoogteverschil van ongeveer 20 meter tussen die Kroonlaan en de Graystraat zal over enkele jaren overbrugd worden door een stadslift. Die moet de wijken beneden en boven dichter bij elkaar brengen, maar ook zorgen voor een verbinding tussen twee gewestelijke fietsroutes en een overstap mogelijk maken tussen buslijnen 59 en 95. Of het een verticale of hellende lift wordt, is nog niet uitgemaakt.

Voor de uitwerking van het project is zopas een oproep aan ontwerpers verschenen. Teams die hun kandidatuur indienen, moeten de lift inpassen in een bredere interventie. Zo is sprake van een nieuwe openbare ruimte van 1.700 vierkante meter. Die moet de lift “zichtbaar en aantrekkelijk voor gebruik maken”. De Graystraat wordt tussen de twee bruggen een gedeelde ruimte. Autoverkeer wordt er plaatselijk beperkt tot één richting (naar Jourdan toe). Bussen, fietsers en voetgangers zullen nog steeds in beide richtingen kunnen.

Ook het aanpalende gebouw wordt aangepakt. In het pand huizen, behalve een rusthuis op de bovenste verdiepingen (uitgevend op de Kroonlaan), ook de filmarchieven van Cinematek. Mogelijk verhuizen die over enkele jaren, maar in afwachting kan er al 1.200 vierkante meter aan voorzieningen gerealiseerd worden, deels door renovatie, deels door nieuwbouw. Zo komt er ruimte voor een atelier, een coworkingspace en een horecazaak.

In totaal gaat het om een investering van meer dan 3 miljoen euro. Een deel daarvan komt uit het budget van het wijkcontract Maalbeek (grotendeels van het Gewest), de rest komt van het federaal Brusselfonds Beliris. Bouwmeester Kristaan Borret begeleidt het project.

Lees meer over

Nieuws uit Brussel in je mailbox?

Lees ook