| De stoet trekt van de Zavel naar het kantoor van de Franstalige journalistenvereniging.

Tweehonderdtal betogers trekt naar kantoor Franstalige journalistenvereniging

JP
© BRUZZ
29/12/2021

Zo’n tweehonderdtal betogers is vanaf de Zavel vertrokken naar het kantoor van de 'Association des journalistes professionels' in de Zennestraat. Ze protesteren daarmee onder andere tegen het het feit dat de perskaart van Alexandre Pénasse, hoofdredacteur en enige geaccrediteerde journalist van het medium ‘Kairos’ niet is verlengd.

De manifestatie van woensdag 29 december verdedigt de belangen van onafhankelijke media, zoals Kairos, en heeft daarom het kantoor van AJP als eindbestemming. Manifestanten scanderen ‘Liberté’ en ‘Democratie directe!’

Eén van de sprekers die het woord nam is journalist Alexandre Penasse, die de Belgische overheid regelmatig beschuldigt van 'censuur' en tijdens manifestaties tegen het coronabeleid al eens een provocerende houding aanneemt tegenover de politie.

Er zijn kartonnen bordjes te zien van ‘Zone Libre’, een burgercollectief dat een podium wil geven aan mensen die tegen het Covid Safe Ticket zijn. De politie laat weten dat er zo’n tweehonderd betogers aanwezig zijn. Er is geen toelating voor de manifestatie aangevraagd, maar iets na 17.00 uur eindigt de betoging vreedzaam.

Perskaart

Het bestuur van de Franstalige journalistenvereneging reageert op haar website op de betoging en bedadrukt dat ze niet verantwoordelijk is voor de niet-verlengde perskaart van Penasse. Daarover beslist een onafhankelijke commissie voor accreditatie, die bestaat uit vertegenwoordigers van journalisten en uitgevers.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni