Tweehonderdtal mensen betoogt in Brussel voor regularisering mensen zonder papieren

© Facebook Travailleurs.ses Migrants.tes avec et sans papiers de la CSC Bruxelles
© Facebook Travailleurs.ses Migrants.tes avec et sans papiers de la CSC Bruxelles

Aan de Hallepoort in Brussel heeft zaterdagnamiddag een 200-tal mensen een betoging gehouden om een regularisering te eisen voor alle mensen die zonder wettelijke documenten in België verblijven en aan de slag zijn. Net die sans-papiers zijn bij de grootste slachtoffers van de coronapandemie, maar er wordt met hen geen enkele rekening gehouden, klinkt het bij de betogers: "Uitbuiting blijft de norm."

De betoging aan de Hallepoort maakt deel uit van een bredere beweging waarbij in verschillende Europese landen actie gevoerd wordt, als antwoord op een oproep van het Transnational Social Strike Platform (TSS), een beweging die zich in verschillende landen inzet voor migrantenrechten. Die riep op om op 1 mei, de Dag van de Arbeid, ook de rechten van arbeiders en werknemers zonder legaal verblijfsstatuut onder de aandacht te brengen, en te protesteren tegen de Europese migratiepolitiek.

"Als de Europese regeringen regularisaties hebben toegestaan, was dat enkel om goedkope werkkrachten te hebben in essentiële sectoren", klinkt het bij TSS. "Op die manier hebben ze de chantage met de verblijfsvergunningen alleen in stand gehouden. Er gaan enorme sommen geld naar maatregelen tegen de economische en sociale crisis, maar de racistische wetten worden net verstrengd. Het nieuwe Europees Migratiepact is niets anders dan georganiseerd geweld. De criteria om asiel aan te vragen worden verstrengd, er worden quota ingevoerd die gebaseerd zijn op de economische situatie van de EU-landen, en derde landen krijgen het beheer van de migrantenstromen in handen."

TSS en de betogers aan de Hallepoort pleiten voor een Europese verblijfsvergunning die niet afhankelijk is van arbeid of familiale omstandigheden. Voor de sans-papiers die in België verblijven, vragen de betogers een wetgeving die regularisatie mogelijk maakt op basis van duidelijke criteria. Een vaccinatie van de mensen zonder papieren, zoals de regering hoopt te verwezenlijken, is ook niet mogelijk zonder regularisatie, klinkt het nog.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?