Tweehonderdtal mensen protesteren tegen politie-optreden in Sint-Gillis

EDB
© BRUZZ
22/08/2020
Updated: 22/08/2020 20.28u

Zaterdagavond vindt een demonstratie plaats tegen de Uneus-nabijheidspolitie van Sint-Gillis. Zo'n tweehonderd mensen kwamen er op straat nadat eerder drie vrouwen hardhandig werden opgepakt, terwijl ze de hulp van de politie net inriepen omdat ze seksueel geïntimideerd werden.

De aanwezige betogers lieten hun onvrede over het incident duidelijk blijken met spandoeken en slogans zoals: "Hysterisch en licht gekleed", "Verkleed je als cowboy", "mijn lichaam, mijn keuze en houd je mond", "het virus dat is Uneus" en "overal politie, nergens gerechtigheid". De betogers eisen dat de dienst Uneus, de nabijheidspolitie van de zone Brussel-Zuid (Anderlecht, Sint-Gillis, Vorst), opgedoekt wordt.

De manifestatie ging van start op het Sint-Gillisvoorplein. Van daaruit trokken de manifestanten in stoet richting een politiecommissariaat en nadien het gemeentehuis van Sint-Gillis.

'Licht gekleed'

De organisatoren vroegen de betogers om "licht gekleed" mee te stappen. Na het incident met de politie waren de drie vrouwen meegenomen naar het commissariaat, waar ze een tijd werden vastgehouden. Ze getuigden nadien dat een commissaris hen gezegd zou hebben dat ze niet moeten opkijken van seksistische opmerkingen indien ze zo "licht gekleed" zijn.

De aanleiding voor de interventie van de politie was een man die hen seksistische bejegende, maar bij aankomst vroeg de politie de vrouwen om in de eerste plaats hun mondmasker te dragen en hun identiteitskaart te tonen. Daarna liepen de gemoederen op bij de jonge vrouwen, die volgens de politie ook dronken en luidruchtig waren.

Volgens politiezone Zuid werd geen aanvraag ingediend voor de manifestatie. “We gaan de zaak opvolgen, en zullen daar aanwezig zijn als onderdeel van onze dagelijkse werking,” aldus commissaris Evangélisti van politiezone Zuid voor de start van de betoging.

“Maar er is vrijheid van meningsuiting in ons land. Zolang de openbare orde niet verstoord wordt, men de coronamaatregelen respecteert en men niet oproept tot haat, dan is het goed. Alles gebeurt bij ons in dialoog.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Gillis , Samenleving , UNEUS , voorplein , Manifestatie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni