Type 12 Atlantic pronkstuk van treinmuseum

© NMBS Holding
In de loop van 2014 moet in het station van Schaarbeek het treinmuseum van de NMBS open gaan. Pronkstuk van de collectie moet de Type 12 Atlantic locomotief worden. Tekenaar François Schuiten was zo onder de indruk van het tuig, dat hij er een strip aan wijdde.

De Type 12 Atlantic is de ster in het nieuwe album van François Schuiten, 'La Douce'. De locomotieven, er werden er zes gemaakt, deden tussen 1939 en 1962 dienst bij de NMBS. Gefabriceerd door een consortium rond de firma Cockerill uit Seraing, haalde de trein een topsnelheid van 165 km/h en een gemiddelde snelheid van 121 km/h in normale commerciële dienst. Goed voor een wereldsnelheidsrecord voor stoomlocomotieven in 1939.

Slechts een exemplaar overleefde de tand des tijds en zal de spil vormen van het nog te openen treinmuseum van de NMBS. Dat moet in de loop van 2014 de deuren openen. Tekenaar François Schuiten werd door de NMBS aangezocht als scenograaf, wat inhoudt dat hij de inrichting van het museum verzorgt.

Een voorsmaakje daarvan vindt u ongetwijfeld in 'La Douce', dat hij tekende met de laatste overblijvende Atlantic als muze. "De locomotief is een toppunt van techniek en elegantie", zegt Schuiten. "Dat heeft me de energie gegeven om tweeëneenhalf jaar in dit universum te duiken. Niet allen dat van de machine, maar ook van de mensen die ermee omgingen, die errond leefden."

Nog tot 26 mei loopt er in boekhandel Brüsel op de Anspachlaan een tentoonstelling over het album.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?