Uitbreiding luchthaven bedreigt buurgemeenten

© Pieter Van Marion
| Onder meer de gemeente Steenokkerzeel zou getroffen worden door de uitbreiding van de luchthaven.

De burgemeesters van Kortenberg en Steenokkerzeel zeggen njet tegen de geplande uitbreiding van de luchthaven van Zaventem. Uit uitgelekte plannen blijkt dat in het meest ingrijpende scenario 22 woningen moeten verdwijnen, terwijl de blijvers naast zich 'een muur' van 18 meter hoog krijgen.

Eind 2016 kondigde de luchthaven aan dat ze wou uitbreiden. Nu zijn de plannen ook concreet uitgetekend door designbureau Arcadis. Het bureau schuift twee opties naar voren, zo blijkt uit de plannen die de redactie van Het Nieuwsblad kon inkijken.

Eén zonder verlenging van de piste 25L, de tweede met verlenging. Als die 'grote' uitbreiding het haalt, zal de luchthaven met goed 95 hectare uitbreiden. "Onze dorpen worden dan onleefbaar", zeggen de burgemeesters. "We gaan er alles aan doen opdat die uitbreiding er niet komt."

Volgens Brussels Airport is er nog geen definitieve beslissing. "De plannen tonen mogelijke scenario's, die we woensdag aan de omwonenden zullen voorleggen, klinkt het in de kranten.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?