Uitgebuite dienstmeisjes krijgen tijdelijke verblijfsvergunning

© tvbrussel
02/07/2008
De veertien dienstmeisjes die door een Arabische familie werden uitgebuit in het Conrad hotel, krijgen een tijdelijke verblijfsvergunning omdat ze het gerecht helpen hun uitbuiters te vervolgen. De meisjes worden ondertussen geholpen door Pag-Asa, een organisatie voor de opvang en begeleiding van slachtoffers van mensenhandel. Daar stellen ze vast dat meer en meer buitenlanders bij ons economisch worden uitgebuit.

Op vraag van het arbeidsauditoraat vielen dinsdag agenten binnen in het luxueuze hotel Conrad aan de Brusselse Louizalaan. Op de vierde etage verblijft hier sinds een jaar een prinselijke familie uit de Verenigde Arabische Emiraten, met buitenlands huispersoneel. In eerste instantie werd gedacht dat het ging om een sjeik, maar later bleek dat het de weduwe van sjeik Mohammed Bin Khalid Al Nahyan en haar vier prinsessendochters waren die veertien dienstmeisjes uitbuitten.

Dag en nacht paraat voor een hongerloon
De dienstmeisjes moesten dag en nacht paraat staan en moesten op de gang slapen terwijl de weduwe van de sjeik in de koninklijke suite verbleef. Kostprijs: 4.500 euro per nacht. De dienstmeisjes daarentegen werden met lonen variërend van 150 tot 700 euro per maand onderbetaald en hun paspoorten werden afgenomen. De meisjes werken met het gerecht mee om hun uitbuiters te laten vervolgen en krijgen het statuut van slachtoffer van mensenhandel.

Heidi De Pauw, directeur van vzw Pag-Asa: "Dit houdt in dat ze de komende maanden een tijdelijke verblijfstitel krijgen, in afwachting van een eventueel proces en invervolgingstelling van de verdachten in de zaak. Anderzijds kunnen ze ook rekenen op steun en begeleiding van een van de drie onthaalcentra die gespecialiseerd zijn in de begeleiding van slachtoffers van mensenhandel."

Via de organisatie Pag-Asa krijgen de meisjes onderdak en psycho-sociale en juridische hulp. De inval in het Conrad Hotel kwam er nadat een Marokkaans dienstmeisje vrijdag naar Pag-Asa was gestapt. De zaak van het Conrad Hotel is geen alleenstaand geval, zegt Heidi De Pauw: "Wij stellen vast dat we de laatste jaren meer en meer worden geconfronteerd met slachtoffers van economische uitbuiting, waar het vroeger vooral ging om slachtoffers van seksuele uitbuiting en gedwongen prostitutie."

Meer economische uitbuiting, maar niet minder seksueel misbruik
Betrouwbare cijfers over mensenhandel zijn er niet. In de bouwsector, de landbouw, maar ook in restaurants, maneges en bij huispersoneel komen vaak schrijnende gevallen van economische uitbuiting aan het licht. Dat hulporganisaties meer en meer met economische uitbuiting te maken krijgen, wil niet zeggen dat er minder seksuele uitbuiting is: buitenlandse prostituées zoeken minder vaak hulp, hun pooiers gebruiken minder geweld dan vroeger en de prostituées mogen een groter deel van hun inkomsten behouden.

"Prostitutie wordt ook meer en meer verborgen," legt Heidi De Pauw uit. "We krijgen vaker te maken met escortebureau's en massagesalongs die opereren via het internet. Het wordt dus zeer moeilijk om die slachtoffers te vinden en te identificeren. Er is ook meer aandacht voor economische uitbuiting, waardoor die cijfers stijgen."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni