Uitgelicht: Nieuw ziekenhuis op Delta tegen 2017

Bettina Hubo
© Brussel Deze Week
06/12/2012
In 2017 moet op de Delta-site het gloednieuwe ziekenhuis van het Interregionaal Ziekenhuiscentrum Edith Cavell (Chirec) opengaan. De nieuwbouw met vijfhonderd bedden zal 282 miljoen euro kosten. Maandag tekenden Chirec, de Brusselse Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie (GGC) en de Europese Investeringsbank (EIB) een financieringsakkoord.

C hirec is een privégroep, ontstaan uit de fusie van enkele kleinere ziekenhuizen. Nu heeft de groep vijf ziekenhuizen, één in Eigenbrakel en vier in Brussel: Edith Cavell in Ukkel, Park Leopold in Etterbeek, Basiliek in Ganshoren, en Sint-Anna/Sint-Remi in Anderlecht. Samen zijn ze goed voor 1.100 bedden en evenzoveel artsen. Voorts maakt ook de polikliniek Europa-Lambermont in Schaarbeek deel uit van Chirec.

Enkele van de ziekenhuisgebouwen zijn verouderd en te klein geworden. Daarom besloot de Chirec-directie in 2006 om een geheel nieuw ziekenhuis te bouwen, ter vervanging van Edith Cavell, Park Leopold en een deel van het Basiliek Ziekenhuis. In Edith Cavell en Park Leopold zal alleen een polikliniek overblijven. Basiliek wordt een polikliniek met dagziekenhuis.

Het nieuwe ziekenhuis krijgt vijfhonderd bedden. In Sint-Anna/Sint-Remi en in de kliniek in Eigenbrakel wordt het aantal bedden telkens uitgebreid tot driehonderd. De groep behoudt op die manier hetzelfde aantal bedden.

Chirec ging op zoek naar een plek voor het nieuwe ziekenhuis en kon in 2009 een ruilakkoord sluiten met het Brussels Gewest. De privégroep kreeg een terrein van 5,1 hectare aan de Triomflaan in Oudergem in ruil voor vier vijfde van de Cavell-site in Ukkel. Chirec houdt daar alleen een klein stuk voor de inrichting van de polikliniek. "In ruil voor de terreinen bij Delta kan het Gewest nu op de gronden van Cavell 17.000 vierkante meter aan woningen ontwikkelen in een woonwijk. Die wordt hierdoor verlost van de overlast die de aanwezigheid van een ziekenhuis met zich meebrengt," zei Brussels minister-president Charles Picqué (PS) maandag.

Inmiddels is ook de financiering rond. De kostprijs van het nieuwe ziekenhuis wordt geraamd op 282 miljoen euro. Chirec brengt zelf een deel van de middelen in en ging ook een lening aan bij enkele Belgische commerciële banken. Voorts krijgt de groep een subsidie van 50 miljoen euro van de GGC en ook nog eens 75 miljoen euro van de federale overheid. Omdat die laatste subsidie over een periode van 33 jaar uitbetaald wordt, moest Chirec nog meer gaan lenen. De commerciële banken hielden de vinger op de knip, en daarom klopte Chirec aan bij de Europese Investeringsbank. Die geeft uiteindelijk een lening van honderd miljoen euro, waarvan driekwart gewaarborgd wordt door de GGC en een kwart door het Gewest.

Vorige maand kwamen de Chirec-ziekenhuizen in het nieuws als duurste van Brussel en van het land, een gevolg van de hoge supplementen die er betaald moeten worden. Sommigen, CM-topman Jean Hermesse bijvoorbeeld, vragen zich dan ook af of een zo omvangrijke overheidssteun in dit geval wel gerechtvaardigd is. Guy Vanhengel (Open VLD), GGC-collegelid bevoegd voor Gezondheid, vindt dat er geen link is. "De GGC moet alle ziekenhuizen, ongeacht de levensbeschouwelijke of ideologische achtergrond, gelijke kansen geven om te investeren in infrastructuur. Maar wij gaan niet over de tarieven."

Het is niet de eerste keer dat de EIB geld leent aan Belgische ziekenhuizen. Eerder hielp de bank bijvoorbeeld het Maria Middelaresziekenhuis in Gent en het UZ Leuven. Chirec is wel het eerste Brusselse ziekenhuis dat van een EIB-lening profiteert.

Het nieuwe ziekenhuisgebouw wordt ontworpen door het Brusselse architectenbureau Assar, dat ook het nieuwe Navo-hoofdkwartier heeft vormgegeven en eerder al de Madoutoren en de Koninklijke Militaire School verbouwde. Assar tekende een energiezuinig gebouw met een oppervlakte van 95.000 vierkante meter, verdeeld over zeven bouwlagen waarvan twee ondergronds. Op de eerste verdieping zullen de raadplegingen plaatsvinden. Daarboven komen drie etages met verpleegeenheden. De spoeddienst en technische afdelingen zoals radiologie worden ondergebracht in de kelder. Voorts is er ook plaats voor winkels, restaurants en een soort hotel.

Het nieuwe ziekenhuis zal volgens de directie goed bereikbaar zijn. Het metrostation Delta ligt vlakbij, er zijn verschillende buslijnen, er loopt een fietspad, en het Brussels Gewest zou plannen maken om het ziekenhuis rechtstreeks met de snelweg E411 te verbinden.

De bouwaanvraag is inmiddels ingediend. Architect Willy Azou van Assar hoopt dat de vergunning midden volgend jaar binnen is, zodat de bouw in september 2013 kan beginnen. "Het is de bedoeling dat het ziekenhuis in 2017 opengaat. In een recordtijd dus," zegt Azou.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Oudergem, Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni