Uitwijzing van Angelica en haar moeder nadert

© tvbrussel
29/07/2007
De advocaat van de elfjarige Ecuadoraanse Angelica en haar moeder stapt naar het Hof van Cassatie om hun uitwijzing tegen te houden. Maar de kans is groot dat de twee uit Sint-Joost-ten-Node maandagavond naar Ecuador worden teruggevlogen. Op de uitwijzing en opsluiting is al heel wat protest gekomen. Ook de Belgische vrouw van de Ecuadoraanse president heeft zich met de zaak ingelaten.

Angelica en haar moeder verblijven al vier jaar illegaal in ons land. Ze zitten bijna een maand opgesloten in vluchtelingencentrum 127bis in Steenokkerzeel. De moeder had nooit een aanvraag ingediend om hun verblijf te regulariseren. Daarom besliste de kamer van inbeschuldiging deze week dat de vrouw en haar dochter het land moeten verlaten.

Een zestigtal mensen van verschillende organisaties hebben zondagmorgen voor het gesloten asielcentrum 127bis in Steenokkerzeel geprotesteerd tegen de uitwijzing. Ook Anne Malherbe, de Belgische vrouw van de Ecuadoraanse president Correa heeft ons land al opgeroepen om de twee niet uit te wijzen. Malherbe zegt dat ze zich schaamt Belgische te zijn.

De presidentsvrouw bezocht Angelica en haar moeder in Steenokkerzeel en zegt dat ze getraumatiseerd zijn. Het elfjarige meisje zou helemaal in zichzelf gekeerd zijn sinds de opsluiting.

Rond zeven uur vanavond worden de twee op het vliegtuig richting Ecuador gezet. De repatriëring kan nog uitgesteld worden als de twee zich te fel verzetten, zegt Geert Devilder van de dienst Vreemdelingenzaken: "Indien de poging vanavond zal mislukken zullen de vrouw en het kind worden teruggebracht naar een gesloten centrum en zullen we zo snel mogelijk een nieuwe poging mét escorte organiseren. Lukt die poging ook niet is er nog altijd de mogelijkheid van een beveiligde vlucht waarbij ze zullen worden teruggebracht met een gecharterd vliegtuig."

Anne Malherbe heeft al aangekondigd dat ze met de twee zal meereizen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni