‘Uitwijzing zou ook verhinderd zijn zonder tussenkomst senatrice’

© caribb
De uitwijzing die niet doorging na een tussenkomst van senatrice Fatiha Saïdi (PS), zou sowieso stopgezet zijn, zegt Freddy Roosemont van de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ). De man was al 16 jaar illegaal in België en werd 42 keer opgepakt voor vaak zware feiten. Premier Di Rupo benadrukt dat er in België geen plaats is voor illegale criminelen.

Volgens Roosemont, algemeen directeur bij DVZ, blijkt uit de politieverslagen dat er bij de uitwijzing op 15 februari al tumult was voordat Saïdi, die toevallig aanwezig was, tussenkwam. "De beslissing ligt bij de boordcommandant van het vliegtuig, maar de verslagen doen sterk vermoeden dat ook zonder de interventie van de senatrice de uitwijzing zou zijn afgeblazen," zegt hij aan brusselnieuws.be.

Een kwart van de uitwijzigingen gebeurt onder politie-escorte, "en in die categorie gebeurt het regelmatig dat een uitwijzing afgeblazen moet worden. Omdat de persoon in kwestie zich te hevig verzet of omdat passagiers tussenkomen. De volgende stap kan dan een speciale vlucht zijn, waarbij meerdere mensen tegelijk teruggevlogen kunnen worden. Bij deze persoon zal dat echter niet zo zijn, want met Marokko hebben we geen dergelijk akkoord." Er zal wel een nieuwe poging tot uitwijzing volgen, zegt Roosemont.

Volgens de krant Het Laatste Nieuws is de Marokkaanse man een crimineel die 42 keer werd opgepakt voor zware diefstallen, heling, drugsfeiten, wapenbezit en brandstichting. Hij stond bij de politie bekend onder acht verschillende namen en kreeg al twintig keer het bevel het land te verlaten. Hij verblijft sinds 1996 illegaal in België.

N-VA-Kamerlid Theo Francken blijft erbij dat premier Di Rupo (PS) afstand moet nemen van Saïdi. Di Rupo verwees door naar minister van Binnenlandse Zaken Milquet (CDH), maar die zit in het buitenland. Francken wil Di Rupo donderdag in de plenaire vergadering aan de tand voelen.

In een mededeling laat de premier alvast weten dat er zeer streng moet worden opgetreden tegen criminelen en dat er in België geen plaats is voor misdadigers die illegaal in ons land verblijven. Iedereen die niet over een verblijfsvergunning beschikt en geen mogelijkheid heeft er een te verkrijgen, moet een bevel krijgen om het grondgebied te verlaten, en in gepaste omstandigheden worden uitgewezen, zegt hij.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?