Uitzondering bouwverbod voor Jef Valkeniers lokt kritiek uit

© brusselnieuws.be
14/03/2012
Politicus Jef Valkeniers mag bouwen in groen ingekleurd gebied. Voor hem "het einde van een lijdensweg". Maar deze uitzondering zorgt voor heel wat verontwaardigde reacties.

Bouwen op een grond die groen ingekleurd op de ruimtelijke plannen is verboden. Maar soms worden daar uitzonderingen op toegestaan. Dat geldt voor Jef Valkeniers (ex-VU, nu Open VLD). Valkeniers is een van de mede-eigenaars van een stuk grond in Zellik, een deelgemeente van Asse. Daar mogen hij en de andere eigenaars nu bouwen op twee percelen van samen 1,4 hectare.

Tot voor kort lagen deze percelen in agrarisch gebied. In het ruimtelijk plan voor het Vlaams stedelijk gebied rond Brussel (VSGB) werden ze ingekleurd als 'gemengde open ruimte'. Veel meer dan een tuinhuisje of een volkstuintje mag daar normaal niet komen.

In de bouwvoorschriften werden een uitzondering toegestaan, maar enkel voor deze percelen. De eigenaars van belendende percelen krijgen de uitzondering niet.

Jef Valkeniers reageert als volgt in de kranten van Corelio: "Dit is een lijdensweg van bijna vijftig jaar. Het was bouwgrond toen wij het kochten in 1963, dan werd het veranderd in landbouw en nu is het plots groen. De gemeente heeft ooit vergeten het in woonuitbreidingsgebied om te zetten. Wij hebben de overheid voor de rechter gesleept en een schadevergoeding geëist. Die zaak sleept nog altijd aan. Deze beslissing is niet wat we gehoopt hadden, maar wel aanvaardbaar." Valkeniers zegt voorts maar voor een derde eigenaar te zijn.

Vlaams minister van Ruimtelijke Ordening Philippe Muyters (N-VA) ontkent dat dit een oplossing op maat van Valkeniers is. "Wij hebben een ruimtelijke afweging gemaakt na een bezwaar dat door de eigenaars ingediend was tijdens het openbaar onderzoek voor het VSGB", zegt zijn woordvoeder aan De Standaard. "Het gebied zit bovendien ingesloten tussen de Ring, het researchpark Zellik en de spoorweg. Er is meer natuurwinst te halen naar het noorden toe."

De Vlaamse Commissie voor Ruimtelijke Ordening (Vlacoro) wilde niet ingaan op het bezwaar. De Vlaamse regering deed dat wel. Dat hen de schadeclaim boven het hoofd hing, was daar niet vreemd aan.

Asse niet blij
In ruil voor deze uitzondering zou de schadeclaim - die in het jaar 2000 al meer dan een half miljoen euro bedroeg - vervallen. Het heeft veel van een minnelijke schikking, al gebruikt het kabinet die term niet graag, want zo'n schikking treffen komt alleen een rechtbank toe.

Volgens het kabinet-Muyters zijn dergelijke uitzonderingen niet ongebruikelijk.

Het gemeentebestuur van Asse, dat de bouwvergunning zal moeten afleveren, is niet blij met deze uitzondering. Asse werkt samen met de Vlaamse Landmaatschappij (VLM) een masterplan voor het gebied. Ze willen er een natuurlijk park van maken, aansluitend bij de vallei van de Molen- en de Maalbeek. Die plannen dreigen nu doorkruist te worden.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni