Verschillende wijken van Ukkel kregen de afgelopen week twee keer te maken met zware wateroverlast. De gemeente kondigt de aanleg van drie nieuwe stormbekkens aan. Maar volgens wetenschappers moet ook de ondoorlaatbaarheid van de bodem worden aangepakt.

In het heuvelachtige Ukkel staan straten en pleinen snel blank bij hevige regen. Door de toegenomen verstedelijking is het probleem alleen maar groter geworden. "De overstromingen worden elk jaar erger en toch wordt er in Ukkel altijd maar meer bijgebouwd," zegt Michel Devriese
van de vereniging van wijkcomités aan tvbrussel. "Daardoor laat de bodem steeds minder water door."

"De ondoordringbare oppervlakte is de voorbije 50 jaar met 40 à 50 procent toegenomen," weet Serge Beulen, woordvoerder van Vivaqua. "Al het water dat niet in de grond kan doordringen, moet opgevangen worden door de riolen en op bepaalde plaatsen door stormbekkens."

Veel getroffen bewoners vinden dat de gemeente Ukkel de voorbije decennia te weinig gedaan heeft om het waterprobleem op te lossen. Schepen van Openbare Werken Marc Cools (MR) wijst in Le Soir op de gevorderde plannen om drie nieuwe strombekkens te bouwen. Begin 2012 begint de aanleg van een nieuw waterreservoir onder het Sint-Jobplein. Daar is al een klein bassin maar het nieuwe zal 4.000 kubieke meter water kunnen opvangen.

Onder de Brugmannlaan tussen het Dancoplein en de Heldensquare komt een langwerpig stormbekken van 1 kilometer lang met een capaciteit van maar liefst 12.000 kubieke meter. De voorbereidende werkzaamheden zijn daarvoor al gestart en het bassin zou over drie jaar klaar moeten zijn. Over vijf jaar komt er nog een derde reservoir van 5.000 kubieke meter ter hoogte van het Horzelplein (Gulden Kasteelstraat).

De nieuwe stormbekkens komen er in samenwerking met de Brusselse Intercommunale voor Waterdistributie Hydrobru. Daarnaast worden er ook nieuwe rioleringen aangelegd in het nog relatief groene zuiden van Ukkel. Daar staan immers heel wat bouwplannen op stapel.

Die bouwplannen doen ook vragen rijzen, bijvoorbeeld bij geoloog Kevin De Bondt (VUB). "Als men bijvoorbeeld het Engelandplateau gaat verkavelen zal er nog meer water richting Sint-Job stromen en zal het nieuwe stormbekken daar niet volstaan," zegt hij in de krant. "We moeten ook aan andere oplossingen denken zoals voetpaden die water doorlaten en groene daken met een regenton verplicht maken bij nieuwbouw of renovatie."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Ukkel, Samenleving

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni