Ukkel krijgt hondenbar in Lodewijk XV-stijl

© Saskia Vanderstichele
© Saskia Vanderstichele
Het barokke Pavillon Louis XV uit 1746 kwam precies honderd jaar geleden uit Amsterdam naar het domein Wolvendael in Ukkel. Eerdaags krijgt het andermaal een nieuwe functie. De concessiehouder begint er met een barbecue- en picknickterras in april, en met een smakelijke Toutou Bar in mei. Honden, blaft het rond!

De herdenking van honderd jaar Lodewijk XV-paviljoen in het Wolvendaelpark zal niet onopgemerkt voorbijgaan. Twee zomers geleden kon je nog kreeft eten in het paviljoentje, tijdens de trendy events van Lobster in the Park. Maar de zaak ging dicht. Vorig jaar nam Houria Aghlam met haar zakenpartner de langetermijnconcessie van het paviljoen over, en nu lanceert ze een nieuw concept in en rond het paviljoentje. "Het terras richten we in met een barbecuetent, waar mensen heel democratisch kunnen lunchen. Van de saladbar, koude soep, vlees en ijsjes - samen 25 euro - kun je à volonté een bord samenstellen, dat je in het park op je picknickdeken mag opeten," leggen de exploitanten uit. "Elke dag behalve maandag is er Pic-nic in the park, en bij de biertonnen, tentjes of binnen kun je bio-eten krijgen." Aghlam ziet het allemaal heel sfeervol en volks. Er komt een stand van IJsboerke, waar je voor 2,50 euro zoveel soorten ijs mag opscheppen als het hoorntje dragen kan. Vanaf de paasvakantie wordt er op vrijdagen gezorgd voor muzikale Sunny after work-avonden. Op zaterdag is er disco en Frans en Vlaams chanson. "We willen dan een Eddy Wally-achtig sfeertje scheppen." Op zondag komt een accordeonist. Maar er is meer, verrassend meer.

Vanaf 6 mei vertroetelt het Pavillon Louis XV ook hondlief, met een nieuw concept: de Toutou Bar. Het idee komt van de hondeneigenaars die op het groen voor het paviljoen elke avond na zessen verzamelen. Dan mogen de honden er zonder leiband socializen. En van al dat loops gedoe krijgt Blaffy dorst en honger. De lage, rode tafeltjes en de eetbakjes zijn al gekocht, de menukaart voor honden is gedrukt. Een terrine van rundsvlees, kip en konijn gaat 1 euro kosten, een bordje za­kouski's en proevertjes 2 euro, een ijsje 1,50 en een coupe met drie bollen 4 euro. Daarnaast zijn er tweegangenmenu's voor kleine en grote honden, ijsdessert en biertje inbegrepen. Jawel, hondenbier: het wordt een Belgische primeur en zal ook per flesje van 33 centiliter ter plaatse gekocht kunnen worden. Het wordt een Vlaams biertje, nieuw gebrouwen in het Antwerpse en zonder alcohol of suiker: Cuvée du Pavillon Louis XV. "Zonder te veel schuim, anders hangt de muil vol bij het likken."

Uit Amsterdam
Op 26 mei viert het paviljoen zijn honderdste verjaardag. De publicatie Le parc de Wolvendael de 1700 à nos jours van Benoît Schoonbroodt (ter plaatse voor 5 euro te koop) vertelt de bewogen geschiedenis van het kleinood. Door de Inquisitie vluchtten joodse Portugezen naar Amsterdam, waar ze hun godsdienst vrij mochten beleven. Aron de Joseph de Pinto (1710-'58), een welgesteld handelaar en kunstliefhebber, liet achter zijn huis aan de Nieuwe Herengracht een paviljoentje ontwerpen met sierlijk arduin- en stucwerk. Het is geïnspireerd op de Trianons van André le Nôtre in de tuinen van Versailles, en werd een trekpleister voor mondaine avonden. Begin twintigste eeuw kwam het in handen van een restauranthouder, die het op zijn beurt verkocht aan de bankiersnazaat baron Janssens, die het steen voor steen liet heropbouwen achter zijn kasteel in het huidige Wolvendaelpark. Hij schonk het kasteeldomein in 1921 aan de gemeente.

Pavillon Louis XV, open vanaf 9 april. Het eerste weekend brunch tegen halve prijs. Toutou Bar vanaf 6 mei. Garden Party voor de honderdste verjaardag op 26 mei.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?