Unia klaagt discriminerende Brusselse verhuurder aan

© Flickr Creative Commons Michaeluyttersp

Unia, het interfederaal Gelijke Kansencentrum, klaagt een Brusselse verhuurder aan omdat die geweigerd heeft om een appartement te verhuren aan geïnteresseerden van sub-Saharaanse afkomst. "De betrokken makelaar heeft bovendien ook bevestigd dat de eigenaar liever geen aanvragen van mensen met een zwarte huidskleur had", zegt Els Keytsman van Unia aan BRUZZ.

Het voorval dateert van de zomer van 2016. Een koppel wilde een afspraak maken om een woning te bezoeken. Die zou georganiseerd worden door een makelaar die optrad als tussenpersoon tussen de eigenaars en potentiële huurders. De afspraak werd echter vertraagd en één van de redenen hiervoor zou hun etnische afkomst zijn. Desondanks slaagt het koppel er toch in om iets later een afspraak vast te leggen. 

Kort voor het zover is nemen ze opnieuw contact op met de makelaar. Van hem krijgen ze te horen dat het appartement al verhuurd is en hun afspraak dus geannuleerd wordt.  

'Bevel tot discriminatie' 
Ervan overtuigd dat ze het slachtoffer zijn van discriminatie, vragen ze Unia om een onderzoek in te stellen. "In het kader daarvan was de betrokken makelaar bereid om via een schrijven te bevestigen dat de eigenaars duidelijk de opdracht gaven om niet aan mensen met een zwarte huidskleur te verhuren", legt Keytsman uit.

"We hebben een verzoeningspoging ondernomen met de verhuurder, maar die is nergens op uitgedraaid", gaat Keytsman verder. 

Het tegenargument van de verhuurder was een lijst met de namen van andere huurders. Volgens Unia staan er echter enkel namen die wijzen op Oost-Europese en Maghrebbijnse afkomst.

Schadevergoeding 

"We hebben sterke vermoedens en schriftelijke bevestiging dat er geweigerd wordt om te verhuren aan mensen met een zwarte huidskleur en daarom hebben we beslist om juridische stappen tegen de verhuurder te ondernemen", aldus Keytsman. "Unia stapt slechts heel zelden naar de rechter omdat we dit soort zaken liever buiten de rechtbank oplossen en daarvoor staan we ook nu nog steeds open."

In het geval van een veroordeling moet de eigenaar mogelijk een schadevergoeding van 1.300 euro betalen.   

In 2015 heeft Unia 159 gevallen van discriminatie op de woningmarkt behandeld. In meer dan 91% van de gevallen ging het daarbij om de private huismarkt. De voornaamste criteria van discriminatie zijn handicap en ras. 

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees meer over

Nieuws uit Brussel in je mailbox?