‘Uniek kantoorgebouw van CBR moet beschermd worden’

© brusselnieuws.be
13/12/2011
Pétitions-Patrimoine pleit voor de bescherming van het CBR-kantorengebouw aan de Terhulpsesteenweg 185. Het gebouw uit beton en met goudgele ramen is volgens de stedenbouwkundige vereniging een voorbeeld van een modernistisch 'Gesammtkunstwerk'. Maar dat kunstwerk is nu in gevaar.

Het gebouw van eind de jaren zestig van architect Constantin Brodzki en mede-architect Marcel Lambrichs, spreekt tot de verbeelding. Ook Jacques Brel viel voor zijn modernistische charme. Hij wou er een scène draaien voor zijn film 'Far West'. Maar hij kreeg geen toestemming om te filmen omdat hij de aanvraag had verstuurd naar de buren van de Royale Belge.

Gegoten beton
Zowel vanuit technisch als esthetisch oogpunt is het een heel belangrijk werk voor Brussel en België, schrijft Pétitions Patrimoine (PP) op haar website. Deze vereniging vecht al jaren voor het behoud van het architecturaal en stedenbouwkundig patrimonium in Brussel. De gevel bestaat volledig uit gegoten beton. De goudgele ramen zorgen voor een speciaal cachet. Het MoMA in New York besteedde aandacht aan het gebouw op zijn expo 'Transformation in Modern Architecture, 1960-1980.'

"Belangrijk is ook dat het gebouw is ontworpen voor een welbepaalde klant (cementbedrijf CBR) en vanuit een globale aanpak, met ook aandacht voor het interieur, zelfs voor elk meubel, ontworpen door Jules Wabbes. En dat is eerder uitzonderlijk voor de jaren zestig," zegt secretaris Antoine Boucher van PP aan brusselnieuws.be.

Inboedel
Volgens Pétitions Patrimoines zijn recentelijk verscheidene meubels weggehaald. Daarom dringt een bescherming van het gebouw zich op, inclusief inboedel, zoals dat eerder is gebeurd met het Stoclethuis in Woluwe, of met woningen van Horta.

"Er zijn maar een handvol naoorlogse kantoorgebouwen die waardevol zijn : het Glaverbelgebouw (eveneens in de Terhulpsesteenweg in Watermaal-Bosvoorde), het VUB-rectoraatsgebouw (beter bekend onder de benaming De sigaar, red.) en het CBR-gebouw," besluit Boucher.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Watermaal-Bosvoorde, Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni