Uplace: 'Alle nodige adviezen op zak voor toren'

© Uplace
De 80 meter hoge toren die in de bouwplannen van shoppingcomplex Uplace opgenomen is, kan een “ernstig obstakel” zijn voor het vliegverkeer, laat het Directoraat Generaal voor de Luchtvaart (DGLV) weten. Volgens Uplace zelf en Vlaams minister voor Ruimtelijke Ordening Philippe Muyters (N-VA) werd het DGLV nochtans geraadpleegd bij de plannen voor het winkelcomplex.

Volgens het plan komt de toren pal onder enkele luchtvaartcorridors en opstijgroutes en kan zo een "ernstig obstakel" vormen voor de luchtvaartnavigatie. De vlieg-of zwenkroutes wijzigen omwille van de toren, zou volgens Wathelet het evenwicht over geluidsoverlast rond Zaventem op de helling zetten. De luchtvaartautoriteiten benadrukken dat noch de Vlaamse regering noch Uplace hen om het verplichte advies hebben gevraagd.

Het was staatssecretaris voor Mobiliteit Melchior Wathelet (CDH) die een brief met de kritiek van het DGLV stuurde naar de Vlaamse minister voor Ruimtelijke Ordening Philippe Muyters (N-VA), die de bouwvergunning goedkeurde. Zo'n situatie is ontoelaatbaar, klonk het bij Wathelet, die Muyters alsnog vroeg om alle nodige adviezen en veiligheidsonderzoeken over te maken. Minister-president Kris Peeters (CD&V) vermeldde de brief toen Hermes Sanctorum (Groen) hem dinsdagmiddag over de zaak interpelleerde in het Vlaams Parlement.

Muyters: 'Plannen waren doorgepraat'
Het kabinet van Vlaams minister Philippe Muyters (N-VA) zegt dat Uplace vóór de goedkeuring van de bouwaanvraag de plannen heeft doorgepraat met Brussels Airport Company en met Belgocontrol, de Belgische luchtverkeersleiding.

Na het verlenen van de vergunning zijn mensen van het DGLV de plannen gaan inkijken. De beroepstermijn was toen nog niet verstreken en het DGLV heeft geen bezwaar aangetekend, zegt het kabinet-Muyters. Ook Uplace zelf beaamt deze informatie in een persbericht. Daarbovenop is volgens Uplace een advies van het DGLV niet verplicht. BAC en Belgocontrol gaven beiden een gunstig advies, "Het besluit dat de verplichte adviezen regelt, bevat geen vermelding van DG Luchtvaart," luidt het. Uplace denkt dat het verspreiden van de informatie over de adviezen in de pers bedoeld is "om andere belangen te dienen".

Uplace krijgt met deze wending tegenwind vanuit een andere hoek. De door de Vlaamse regering toegekende bouwvergunning wordt momenteel door onder andere Leuven en Vilvoorde aangevochten bij de Raad van State. Eind volgende maand zou Vlaams milieuminister Joke Schauvliege (CD&V) moeten beslissen of het project een milieuvergunning krijgt.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?