UZ Brussel gebruikt gloednieuwe technologie bij hartoperaties

© tvbrussel
15/09/2008
In het UZ Brussel is voor het eerst een robot in gebruik genomen bij een hartoperatie. Chirurgen kunnen daarmee een veel fijnere katheter tot aan het hart brengen, en ze hoeven niet meer vlak naast de patient te staan, want alles wordt van op afstand bestuurd.

"Wij zijn het eerste ziekenhuis in België dat gebruik maakt van het magnetisch navigatiesysteem. Dat is een groot voordeel en een enorme veiligheid voor onze patiënten," klinkt het bij de wetenschappers.

Om hartritmestoornissen te behandelen wordt een katheter via de lies tot aan het hart gebracht. Die kan nu magnetisch bestuurd worden. "We staan niet meer naast de patiënt maar op afstand. De katheters zijn zoals gekookte spaghetti, die kunnen nooit het hart van een patiënt perforeren.

Met een kostenplaatje van drie miljoen euro betekent de magnetische besturingsrobot een hele investering voor het UZ Brussel. Het wegbranden of -vriezen van hartritmestoornissen kan nu wel veel subtieler. Vooral bij baby's en kinderen kan dat cruciaal zijn. "We kunnen hier met 0,1 millimeter precisie werken, en dat is natuurlijk veel beter dan met een katheter van 1,5 millimeter."

De afstandsoperatie gebeurt vandaag op enkele meters, maar de mogelijkheden reiken veel verder. "Via satelliet, internet, radiogolven... Er zijn verschillende manieren. Maar effectief, ik kan een patiënt die in Barcelona zit van hieruit behandelen."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Jette, Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni