UZ Brussel opent eerste afdeling voor kinderpsychiatrie

In het universitair ziekenhuis van Jette is vandaag de eerste psychiatrische afdeling voor kinderen in het Brussels Gewest ingehuldigd. Peuters, kinderen en adolescenten met allerhande pyschische problemen kunnen er terecht voor een dagopname of voor een langer verblijf. De afdeling kreeg de naam PAika mee.

Voor ongeveer twintig procent van de kinderen en jongeren is opgroeien niet zo eenvoudig. De helft van hen heeft daar professionele hulp bij nodig. De groep van kinderen en jongeren met stemming- en gedragsstoornissen of verslavingen en de groep getraumatiseerde en ontheemde kinderen is de afgelopen jaren bovendien steeds groter geworden.

De nieuwe afdeling in het UZ Brussel komt dus niets te vroeg. Na tien jaar, zes Vlaamse en acht federale ministers van Volksgezondheid is het in het UZ Brussel eindelijk zover en kan de nieuwe psychiatrische afdeling voor peuters, kinderen en adolescenten geopend worden.

De nieuwe afdeling is opgedeeld in drie leefgroepen waar plaats is voor twintig kinderen. 't Ketje is er voor de allerkleinste tot zes jaar. De tweede leefgroep heet Kids en richt zich naar kinderen uit de lagere school. Teen ten slotte begeleidt tieners vanaf 13 jaar. "In de leefgroepen Kids en Teens kunnen de kinderen blijven overnachten op de afdeling," legt Annik Lampo van PAika uit. "We werken met weekopnames waarbij de kinderen tijdens de week blijven slapen en in het weekend naar huis gaan. Het daghospitaal is er voor de kleinste groep tot zes jaar die 's avonds naar huis gaan."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Lees meer over
Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?