UZ Brussel speurt naar hartproblemen bij 12-jarigen

De gerenommeerde cardioloog Pedro Brugada wil vanaf 1 janurai 2013 alle twaalfjarigen screenen op hartproblemen. Zo wil hij plotse overlijdens van onder meer jonge sporters vermijden.

Het centrum voor hart- en vaatziekten van het UZ Brussel wil vanaf volgend jaar kinderen van 12 jaar screenen op hartproblemen. De voorbije jaren zijn verschillende voetballers op het veld gestorven door hartkwalen. Brugada, hoofd van het heart rhythm management centre van het UZ Brussel, wil niet langer wachten op een initiatief van de overheid en beslist nu om zelf het heft in handen te nemen.

Het kostenplaatje is min. Brugada schat dat hij 20 miljoen euro nodig heeft om elke twaalfjarige te screenen. Onhaalbaar voor de overheid en dus willen de cardiologen op zoek gaan naar sponsors, onder meer tijdens voetbalmatchen.

De campagne is tweeledig. "Enerzijds richten we ons op screening en anderzijds willen we ook een gezonder levensstijl promoten", zegt initiatiefnemer Pedro Brugada. "Op 12 jaar komen kinderen in een nieuwe omgeving terecht. De gaan naar de middelbare school en leren nieuwe vrienden kennen. Op dat moment willen we ze informeren over de gevaren van roken, alcohol en drugs."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees meer over

Nieuws uit Brussel in je mailbox?