UZ helpt Golfbewoners bij problemen met vruchtbaarheid

© UZ Brussel

Het UZ Brussel heeft in de Golfstaat Abu Dhabi een filiaal opgezet binnen een privékliniek. Een fertiliteitsteam van drie mensen helpt er vrouwen uit de regio zwanger te worden. Het UZ verdient ook aan het filiaal.

Het fertiliteitscentrum van het UZ Brussel bevindt zich in het Burjeel Hospital in Abu Dhabi, een privékliniek. Het centrum bestaat sinds 2012 en ondertussen werden al zo’n 300 vrouwen met fertiliteitsproblemen behandeld. Er is een team van drie mensen aan de slag: een arts, een embryoloog en een verpleegkundige.

Het UZ Brussel staat internationaal hoog aangeschreven voor zijn ivf-techniek. “Daardoor zagen we sinds het begin van de jaren 2000 steeds meer patiënten uit het buitenland, en dan vooral uit het Midden-Oosten”, zegt Herman Tournaye, diensthoofd van Centrum voor Reproductieve Geneeskunde. “In die mate dat Belgische patiënten het moeilijk hadden om een afspraak te maken.”

Het UZ besliste daarom om haar expertise te exporteren en naar de patiënten toe te trekken. “Dat heeft verscheidene voordelen”, zegt Tournaye. “Het ontlast ons centrum hier in Brussel en voor de patiënten in het Midden-Oosten is het makkelijker omdat zij niet tot in Europa moeten reizen.”

Al houdt het UZ ook financieel wel wat over aan haar filiaal. “Het is een win-winsituatie”, zegt Tournaye. “Wij willen tot de wereldtop blijven behoren, en dat is met de huidige besparingen in de gezondheidszorg niet eenvoudig. Dankzij ons filiaal in Dubai hebben wij onze labs kunnen vernieuwen kunnen we nu onze consultatieruimte opfrissen.”

In de Verenigde Arabische Emiraten komen vruchtbaarheidsproblemen vaak voor bij vrouwen. Dat heeft verschillende oorzaken. Ten eerste is er de stammencultuur, waarbij vaak binnen de stam wordt gehuwd met te weinig genetische vermenging tot gevolg. Verder kampt de bevolking ook met welvaartsziekten als obesitas en diabetes. Ten slotte hebben veel vrouwen er een tekort aan vitamine D omdat ze hun hele huid moeten bedekken.

 

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?