Vaartkapoen breidt uit en krijgt groene doorsteek

© CLAAR WAW

Het Molenbeeks gemeenschapscentrum De Vaartkapoen wordt helemaal in het nieuw gestopt. Het renovatie-nieuwbouwproject laat ruimte voor een groene doorsteek tussen de Pastorijstraat en de Sint-Jozefstraat.

Om de groene doorsteek te kunnen realiseren, gaan er drie huizen links van de Vaartkapoen in de Sint-Jozefsstraat en één pand in de Pastorijstraat tegen de vlakte. Dat moet de smalle straat ademruimte geven en wat groen in een wijk die daar om schreeuwt. Collegelid Pascal Smet (SP.A): “We moeten niet alleen investeren in veiligheid, maar ook in cultuur en kwalitatieve publieke ruimtes, want ook die verhogen de sociale cohesie in de stad. Ook dit is een kanaalplan.”

DJ Lefto
De concertzaal, waar de bekende dj Lefto - wiens stedenreeks op Canvas loopt - kind aan huis is, wordt grondig aangepakt. Er komt een polyvalente hangar met glazen gevel en een nieuw groot café met terras en onthaal. Het hele project kost 5,5 miljoen euro. De grootste hap komt van de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC). 2,2 miljoen komt van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO), waarvan 1,1 miljoen euro van Europa en 1,1 miljoen euro van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Smet hoopt de eerste steen te kunnen leggen in 2019.

Midden vorig jaar kwam de VK in zwaar onweer terecht toen de werkingssubsidies werden geschrapt. Er steeg toen een golf van onbegrip op, ook in het licht van het grootscheepse renovatieproject. Minister van Cultuur Sven Gatz (Open VLD) lag toen onder vuur, maar heeft de VK toen opgepikt via het Brusselfonds waarvoor hij ook bevoegd is.

© CLAAR WAW

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?