Vakbond bepleit 'vaccin tegen sociale crisis'

De socialistische vakbond ABVV wil het minimumloon ophogen en de investering in essentiele diensten versteven. Dat dat cruciaal is, is gebleken tijdens de coronacrisis, zo zegt ABVV tijdens hun actie op de dag van de Openbare Dienstverlening.

"We applaudisseerden masaal avonden aan een stuk voor al die werkneemsters en werknemers die tijdens de lockdown aan het werk waren in de frontlinie. Vandaag moeten de juiste maatregelen volgen om hun werk- en leefomstandigheden echt verbeteren."

Zo klinkt de boodschap die ABVV vandaag meegaf tijdens een actie voor het gebouw van Nationale Bank. Met een “vaccin tegen de sociale crisis” wil het ABVV wijzen op de gevolgen van de sociale crisis die er volgens hen aan zit te komen.

Concreet wil de vakbond een verhoging van het minimumloon naar 14 euro bruto per uur, of 2.300 euro bruto per maand. Ook moeten sociaal overleg en sociale bescherming in de toekomst prioritaire werkpunten zijn voor de werkgevers en de overheid.

Tijdens deze crisis is overduidelijk gebleken hoe belangrijk gezondheidszorg is. Er moet dus voldoende geïnvesteerd worden in gezondheidszorg en andere essentiële diensten van de overheid, aldus de vakbond. De sociale zekerheid moet volgens het ABVV ook federaal blijven en versterkt worden.

Een fundamentele hervorming van de fiscaliteit moet dat alles bekostigen. Daarbij zouden volgens de vakbond vooral de hoge inkomenens meer moeten worden belast.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?