Vakbond verwacht minstens 10.000 betogers in Brussel

© ABVVTwitter
| ABVV houdt een nationale actiedag (archiefbeeld).

De actiedag van de socialistische vakbond ABVV van dinsdag lijkt niet al te veel hinder te zullen veroorzaken. Dat blijkt uit een rondvraag. De vakbond zelf verwacht meer dan tienduizend deelnemers aan zijn nationale manifestatie in Brussel.

ABVV komt dinsdag op straat uit ongerustheid over de toestand van de sociale zekerheid en de sociale bescherming, maar ook over de huidige politieke situatie. Concreet wordt om 10.00 uur verzameld aan Brussel-Noord. De manifestatie vertrekt om 11.00 uur, en stapt richting Brussel-Zuid, waar omstreeks 13.00 uur de top van de vakbond en ook de socialistische mutualiteiten zullen speechen.

De vakbond gaat uit van minstens 10.000 deelnemers. Bij ACOD werd ook een stakingsaanzegging ingediend, zodat wie wil deelnemen kan afzakken naar Brussel. Dat betekent niet dat er gestaakt zal worden, klinkt het bij het ABVV, al is hinder op bijvoorbeeld sommige bus- en tramlijnen niet uitgesloten.

Beetje hinder

Zo laat de Brusselse vervoersmaatschappij MIVB weten ze hinder verwacht op het tram-, bus en metroverkeer omdat een deel van het personeel deelneemt aan de actiedag. De NMBS verwacht geen hinder op het spoor door de betoging, en ook bij De Lijn wordt vermoed dat er weinig hinder zal zijn. "Het gaat maar om één vakbond die oproept om actie te voeren en er is niet echt opgeroepen om te staken, maar wel om deel te nemen aan de betoging", klinkt het bij de openbaarvervoermaatschappij.

Bij bpost worden door de actie geen structurele problemen verwacht, al is het wel mogelijk dat er lokale hinder is, bijvoorbeeld wanneer straten worden afgesloten en postbodes niet geraken waar ze moeten zijn, zegt woordvoerster Barbara Van Speybroeck.

Cipiers

ABVV meldde eerder al dat ze verwacht dat de cipiers prominent aanwezig zullen zijn op de actiedag. In verschillende gevangenissen wordt al gestaakt tegen de invoering van een minimale dienstverlening. Woordvoerster van het gevangeniswezen Kathleen Van De Vijver meldt maandag dat de ABVV-actie mogelijks een extra impact zal hebben op alle gevangenissen in het land.

In het Antwerpse havengebied geldt door de actiedag bovendien een opvaarverbod op de Schelde voor schepen die een bestemming hebben achter de sluizen. Het gaat om een preventieve maatregel in afwachting van meer duidelijkheid over de stakingsaanzeggingen bij het havenpersoneel.

Geen andere vakbonden

De andere vakbonden nemen niet deel aan de betoging. ACLVB meldt maandag dat nu militanten op straat sturen voorbarig lijkt, "voornamelijk omdat de regering in lopende zaken geen enkele beslissing kan nemen én omdat de federale regeringsvorming nog helemaal niet in het verschiet ligt".

Een aantal middenveldorganisaties neemt wel deel aan de actie, en ook de PVDA laat maandag weten aanwezig te zijn op de betoging. "Het is een belangrijk moment om met mensen uit alle sectoren en uit heel het land de eis voor een minimumpensioen van 1.500 euro netto kracht bij te zetten", aldus de partij.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

OPROEP: Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en wie weet win jij een van onze 10 prijzen! Neem nu deel..

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?