Vakbond VSOA hekelt geweld tegen Brusselse hulpverleners

Eric Labourdette, vakbondsman voor SLFP - VSOA, hier tijdens een manifestatie op 27 januari 2023 Eric Labourdette, vakbondsman voor SLFP - VSOA, hier tijdens een manifestatie op 27 januari 2023
© Belgaimage
| Eric Labourdette, vakbondsman voor SLFP - VSOA, hier tijdens een manifestatie op 27 januari 2023.
© Belgaimage
| Eric Labourdette, vakbondsman voor SLFP - VSOA, hier tijdens een manifestatie op 27 januari 2023.

In een persbericht doet VSOA vakbondsman Eric Labourdette zijn beklag over het toenemende geweld tegen Brusselse hulpverleners. Hij zegt daarnaast ook een nieuwe stakingsaanzegging te hebben ingediend in verband met de huidige pensioensvoorwaarden.

"De afgelopen dagen zijn er verschillende aanvallen geweest op het personeel van de Brusselse Hoofdstedelijke Dienst voor Brandweer en Dringende Medische Hulp tijdens interventies", zegt Labourdette. Afgelopen zondag nog werden twee gewelddadige aanvallen gepleegd op ambulancechauffeurs van het Sint-Pietersziekenhuis. En dat terwijl de incidenten tijdens het WK voetbal en op oudejaarsnacht nog vers in het geheugen liggen. “Deze talrijke aanvallen komen bovenop de andere grieven binnen deze dienst die van cruciaal belang is voor de maatschappij”, aldus Labourdette. "Maar wanneer krijgen we een echte reactie van onze autoriteiten of moet eerst een dode in onze gelederen vallen?"

Te weinig opslag

In zijn persbericht kondigde de vakbondsman woensdag ook een nieuwe stakingsaanzegging aan in verband met de huidige pensioensvoorwaarden die volgens de vakbond ontoereikend zijn. Eerder deze maand kwam de brandweer daarom al de straat op met slogans als "60 jaar max" voor betere pensioenvoorwaarden, maar ook voor meer personeel, meer middelen en betere werkomstandigheden. Labourdette lijstte de grieven nog eens netjes op: een gebrek aan mogelijkheden om op te klimmen en opslag te krijgen, geen waardering voor hun werk en een vertrouwensbreuk met de autoriteiten.

“We hadden gisteren een ontmoeting met minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V), maar er is nog geen akkoord over de pensioenen", zegt Labourdette woensdag. "Wel worden alvast de federale dotaties voor de hulpdiensten dit jaar geïndexeerd. Over een jaarlijkse indexering is nog geen akkoord, maar het ligt wel op tafel.” Voorlopig staan er nog geen nieuwe stakingen gepland. "Op 18 april staat een volgende ontmoeting met minister Verlinden op het programma", aldus Labourdette.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?