Vakbonden activeren stakingsaanzeggingen voor gevangenissen in Brussel

© urban.brussels
© urban.brussels

De vakbonden ACOD en VSOA activeren de stakingsaanzegging voor de Brusselse gevangenissen. "Tot gisteren hebben we de directie aangemaand om een aantal punten uit te voeren", zegt Eddy De Smedt van VSOA woensdag. "Maar dat is niet gebeurd en daarom gaan wij over tot staking."

Op 14 november dienden de vakbonden al eerder een stakingsaanzegging in voor de Brusselse gevangenissen, dat zijn de gevangenissen in Sint-Gillis, Vorst en Berkendael. De gevangenisdirectie in Sint-Gillis deed vervolgens toezeggingen. Zo zouden gedetineerden uit Sint-Gillis overgebracht worden naar andere gevangenissen.

De stakingsaanzegging werd opgeschort tot 6 december, in afwachting van een verbetering van de situatie en een uitvoering van een voorstel van protocol met twintig punten, zoals een etenspauze van een halfuur en overlegmomenten met het middenkader.

"Maar drie weken later is er van die twintig punten nog niks gerealiseerd", zegt De Smedt. Volgens de vakbondsafgevaardigde gaat het dan ook niet om punten die "een lange termijn vragen" om ingevoerd te worden. De vakbonden hebben naar eigen zeggen alles in het werk gesteld om de directie aan te zetten tot oplossingen, maar zien, naast een bevel uitgevaardigd door de burgemeester van Sint-Gillis, geen verbetering. Daarom hebben VSOA en de socialistische ACOD de stakingsaanzegging geactiveerd. De staking zal 48 uur lang duren en lopen van 1 december om 22.00 uur tot 3 december om 22.00 uur.

Ook de christelijke vakbond ACV noemt de overbevolking, het personeelstekort en de impact van COVID-19 op de dienstverlening een "enorm zware last" op het gevangenispersoneel.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?