21 maart 2023: de vakbonden blokkeren het distributiecentrum van Delhaize in Zellik als protest tegen het in franchise geven van de supermarkten die de winkelketen in eigen beheer heeft

| (Archief)

Vakbonden betogen op 22 mei in Brussel 'tegen sociale dumping'

© Belga
28/04/2023

De vakbonden organiseren op 22 mei, de maandag na het hemelvaartsweekend, een nationale betoging in Brussel. Ze zijn misnoegd over "praktijken van sociale dumping en de zware aanvallen op het stakingsrecht", zeggen ze vrijdag in een gezamenlijke mededeling.

ACV, ABVV en ACLVB wijzen naar het sociaal conflict bij supermarktketen Delhaize, die alle winkels in eigen beheer wil verzelfstandigen. Het personeel voert al sinds begin maart actie tegen de plannen.

"In het conflict bij Delhaize werden talrijke misbruiken vastgesteld - een vakbondsafgevaardigde werd gearresteerd en in de boeien geslagen, vakbondsmensen werden gefouilleerd, deurwaarders en ordehandhavers grepen in, enzovoort -, terwijl de werknemers van Delhaize al wekenlang op een waardige en vreedzame manier actievoeren voor hun loon- en arbeidsvoorwaarden", luidt het. "Rechterlijke uitspraken stellen het handelsrecht boven het recht op collectieve actie, wat een gevaarlijk precedent schept voor sociale organisaties."

De vakbonden noemen de ingreep van Delhaize "een verkapte vorm van sociale dumping". En ze vrezen dat ook buiten de retailsector verzelfstandiging almaar meer ingang zal vinden. "Vandaag moeten we op interprofessioneel vlak reageren." Het traject en het tijdstip van de betoging maken ACV, ABVV en ACLVB later nog bekend.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni