De Engie Tower, de hoofdzetel van Engie Electrabel,  Simon Bolivarlaan 1000 Brussel
© Engie Electrabel | De Engie Tower, de hoofdzetel van Engie Electrabel, Simon Bolivarlaan 1000 Brussel.

Vakbonden bij Engie voeren actie na ontslagen

© Belga
02/11/2022
Updated: 02/11/2022 11.40u

De vakbonden bij Engie Electrabel voeren woensdagochtend actie aan de hoofdzetel van het energiebedrijf in Brussel. Ze hekelen de "drieste" wijze waarop de directie werknemers heeft ontslagen na onregelmatigheden met vaste energiecontracten.

Ruim twee weken geleden raakte al bekend dat personeelsleden ervan werden verdacht "frauduleus" vaste energiecontracten te hebben aangemaakt. Wegens de torenhoge energieprijzen op de markten haalde Engie, net als veel andere leveranciers, vaste energiecontracten in maart uit zijn aanbod en ook voor het personeel kwam er een stop op vaste contracten.

Engie bevestigt dat de zaak leidde tot vijftien ontslagen om dringende reden. "Ze hebben onder collega's vaste contracten met retroactieve prijzen aangemaakt, in strijd met de ethiek en de instructies van ons bedrijf." Volgens de christelijke vakbond ACV kregen daarnaast verscheidene werknemers een sanctie.

Onderbemanning personeelsdienst

Bij de vakbonden stuit de werkwijze van de Engie-directie op onbegrip. "Er zijn fouten gemaakt, maar het gaat om een gedeelde verantwoordelijkheid", zegt Ben Bellekens van het ACV. Volgens hem bestaan er veel uitzonderingen op het verbod op vaste contracten en is er een "wildgroei aan werkprocessen en communicatie" waardoor er verwarring heerste bij het personeel op de verkoops- en klantendiensten.

Daarvoor wijst Bellekens onder meer op de jarenlange onderbemanning van de personeelsdienst. Voorts ging Engie volgens de vakbonden "driest en onaanvaardbaar" te werk. "De directie heeft gekozen voor de zondebokstrategie, zonder naar zichzelf te kijken", aldus Bellekens. Ze willen dat de ontslagen ongedaan worden gemaakt, dat de directie de zaak beter onderzoekt en dat "proportionele sancties" worden genomen. Engie wijst de kritiek van de hand. De instructies waren duidelijk, luidt het in een reactie. "Het gaat om een beperkt aantal gevallen. Dat bewijst dat er geen algemene onduidelijkheid was", zegt een woordvoerster. "We zien dat ook aan de soort handelingen die zijn gesteld in het energiecontractbeheersysteem. Het gaat om bewuste handelingen."

Voorts benadrukt Engie dat "de directie zich de afgelopen weken bereid heeft getoond tot dialoog en tot inspanningen om het lopende conflict op te lossen", luidt het. "Helaas heeft het veelvuldige overleg nog niet tot een oplossing geleid. Wij betreuren deze situatie ten zeerste."

Om hun eisen kracht bij te zetten, organiseren de vakbonden de komende weken stakingsacties, die alle vakbonden - naast ACV gaat het ook om het socialistische ABVV en de liberale ACLVB - steunen. Woensdag zetten volgens Bellekens een tachtigtal militanten een stakingspost op aan het hoofdkantoor in Brussel. Engie laat weten dat het "alles in het werk stelt om de impact voor onze klanten te beperken".

De voorbije twee weken waren er ook al spontane werkonderbrekingen bij de klantendiensten van Engie in Gent, Namen en Gosselies en informatievergaderingen in de energiecentrales in Vlaanderen en Wallonië. "De solidariteit onder het personeel is groot", zegt Bellekens.

Woensdag is nieuw overleg tussen directie en vakbonden gepland. Eerder overleg leverde niets op en ook een sociale bemiddelaar kon het conflict niet ontmijnen

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Samenleving, Economie, Engie Electrabel, betoging vakbonden

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni