Archief: de stakingspost aan de gevangenis van Haren.

Vakbonden gevangenissen dienen stakingsaanzegging in voor 11 januari

© Belga
18/12/2023
Updated: 18/12/2023 19.32u

De drie vakbonden voor het gevangenispersoneel hebben na overleg met het kabinet van minister van Justitie Paul Van Tigchelt (Open VLD) een stakingsaanzegging ingediend. Dat hebben vertegenwoordigers van de vakbonden maandagavond bevestigd. De 24 urenstaking zou van start gaan op 11 januari om 22 uur en zou gelden voor alle gevangenissen in België.

Met de stakingsaanzegging willen de vakbonden de overbevolking in de gevangenissen aankaarten. België telt bijna 12.000 gedetineerden, van wie een groot deel op de grond slaapt. De overbevolking leidt ook tot meer gevallen van agressie. De voorstellen van het kabinet bieden volgens de vakbonden weinig soelaas op korte termijn. "Op dit moment zitten er 1.300 gedetineerden te veel in onze gevangenissen", aldus Alain Blancke van de christelijke vakbond ACV. Hij noemt de situatie onhoudbaar.

De vakbonden vinden dat de aanpak van de problematiek door de overheid tekortschiet. Dat resulteert volgens hen nog steeds in onaanvaardbare werkomstandigheden voor het personeel en onaanvaardbare levensomstandigheden voor de gedetineerden. Naast overbevolking kampen de gevangenissen ook met een personeelstekort. ACV spreekt dan ook van een te hoge werkdruk.

De liberale vakbond VSOA roept daarom op om jobs in de gevangenis aantrekkelijker te maken. Financiële tegemoetkomingen of het aanbieden van elektrische fietsen zouden beroepen in de gevangenissen bijvoorbeeld aantrekkelijker kunnen maken, stelt Eddy De Smedt van VSOA.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni