Vakbonden op straat tegen pensioenplannen regering

© PhotoNews
| Nationale vakbondsmanifestatie

De drie grote vakbonden plannen dinsdag een actiedag tegen de pensioenplannen van de regering-Michel. In alle gewesten zijn actiemomenten voorzien, in bedrijven kunnen sensibiliseringsacties gehouden worden. Vooral de plannen van de regering rond zware beroepen baren de bonden zorgen.

In Brussel is een grote manifestatie gepland vanaf 10 uur op het Albertinaplein, net als een omsluiting van het parlement door een menselijke ketting. Een vakbondsdelegatie zal premier Charles Michel en Kamervoorzitter Siegfried Bracke ontmoeten.

De bonden verwachten meer dan 10.000 manifestanten in Brussel.

In aanloop naar de actie deelden de vakbonden een miljoen exemplaren van een gezamenlijke pensioenkrant uit. De actie moet de eis van de vakbonden - "een waardig pensioen op een redelijke leeftijd" - kracht bij zetten. De focus van de actie ligt bij de zware beroepen.

"Mensen hebben heel hun carrière het beste van zichzelf gegeven, in volcontinu gewerkt, in vriestemperaturen, hebben zware lasten getild. Ze willen uitzicht op een treffelijk einde van hun carrière," verwoordt ACV-woordvoerder David Vanbellinghen het.

De actie komt op een cruciaal moment. Bonden en werkgevers onderhandelen over de zware beroepen in de privésector. Een akkoord lijkt evenwel ver weg.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?