Vakbonden Ryanair stellen onderhandelingskalender voor

© PhotoNews
| Staking van het boordpersoneel van vliegtuigmaatschappij Ryanair in Brussels Airport.

De christelijke vakbonden ACV Puls en CNE bij Ryanair hebben aan de directie van de Ierse budgetvlieger een onderhandelingskalender voorgesteld. Die onderhandelingen moeten voor de bonden uitmonden in een cao voor het cabinepersoneel - stewards en stewardessen - die in Belgiƫ gestationeerd zijn.

De bonden willen tot en met 25 mei onderhandelen om een akkoord te sluiten en zo een nieuwe actie af te wenden.

Van 22 tot en met 24 april was er al een staking van het cabinepersoneel dat werkt vanuit de luchthavens van Zaventem en Charleroi. De staking leidde tot heel wat hinder, met meer dan 250 geannuleerde vluchten van en naar beide luchthavens.

"We vragen al zes maanden een ernstige dialoog", aldus vakbondssecretaris Didier Lebbe van CNE. "We gaan te goeder trouw naar die onderhandeling, we hopen dat er eindelijk een positief gevolg komt voor het personeel."

Als de voorstellen onvoldoende zijn voor de bonden of de onderhandelingen spaak lopen, sluiten ze nieuwe stakingsacties niet uit.

Basisvoorwaarden

De christelijke vakbond hekelde met de staking eind april al dat de onderhandelingen over een nieuwe collectieve arbeidsovereenkomst over de lonen en premies voor het cabinepersoneel niets opleverden.

Er is ook onvrede omdat Ryanair, dat drie jaar geleden aanvaardde om de Belgische arbeidswetgeving toe te passen, nog altijd een aantal "basisvoorwaarden" niet respecteert. Lonen zouden niet correct worden uitbetaald en er is geen hr-dienst in Belgiƫ, klonk het.

Ryanair bestempelde de driedaagse staking als een "zinloze, eenzijdige stakingsactie op de luchthavens van Charleroi en Zaventem die de reisplannen van duizenden passagiers zal verstoren".

De christelijke bonden zeiden eerder al dat ze geen voorstellen zullen aanvaarden die de Belgische arbeidswetgeving niet respecteren. Daarbij doelen ze op de verloning en het minimumloon in ons land.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?