Vakbonden, sociale, culturele en politieke verenigingen aan Brouckère voor 1 mei

© Belga
01/05/2021

Op het De Brouckèreplein in Brussel zijn zaterdag tientallen mensen bijeengekomen naar aanleiding van de Dag van de Arbeid. De vakbondsleden en leden van sociale, culturele en politieke verenigingen komen op straat met een duidelijke boodschap: de pandemie en de maatregelen die de regering heeft getroffen om die pandemie te bestrijden, hebben vooral de zwakkeren in de maatschappij getroffen.

De betogers hadden een resem eisen, onder meer voor een hoger minimumloon, een collectieve arbeidsduurvermindering zonder loonverlies, en een minimum nettopensioen van 1.500 euro. "Een jaar na het begin van de pandemie is de armoede gestegen door massale tijdelijke werkloosheid", klinkt het bij de betogers.

"Grote delen van de werkende klasse en van de jeugd hebben geen inkomen, mensen zonder papieren zitten zonder middelen van bestaan. Maar terwijl de ene economische sector onderuit gaat stellen andere het beter dan ooit, zoals de farmaceutische en de logistieke sector en de grootwarenhuizen."

De betogers vinden het dan ook niet kunnen dat de loonsverhogingen bovenop de index beperkt zouden blijven tot 0,4 procent te beperken voor 2021-2022. Ook stellen ze het regeringsbeleid rond de pandemie in vraag: "Dat was streng voor de jeugd, laks voor de bedrijven. Uitgangs- en samenkomstverbod, afstandsonderwijs voor jongeren en studenten, terwijl telewerk voor het patronaat aanleiding was tot misbruik op het gebied van bemoeiing en controle op het privéleven, de arbeidstijd of de beschikbaarheid."

"Het sociaal isolement neemt alleen maar toe, alleen produceren en consumeren kan nog", gaan de aanwezigen verder. "Het gevolg van deze liberale en autoritaire maatregelen is een toenemende delegitimering van de gezondheidspolitiek en een kweekbodem voor individualisme, voor ontkenning en zelfs voor complottheorieën."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni