Vakbonden voeren actie voor hoofdkantoor Engie

CD, Godfried Roelant
© BRUZZ
09/11/2022
Updated: 09/11/2022 17.57u

De vakbonden voeren woensdag actie voor de Belgische hoofdzetel van het energiebedrijf Engie in Brussel. Ze eisen dat de regering maatregelen neemt om de stijgende prijzen van onder andere energie te compenseren.

Sinds 7u30 staan leden van de vakbonden ABVV en ACOD voor de Belgische hoofdzetel van Engie in de Simón Bolivarlaan in Brussel. Ze klagen de stijgende prijzen van levensmiddelen en de hoge elektriciteits- en gasfacturen aan.

De vakbonden kozen er niet zomaar voor om hun actie voor het gebouw van Engie te organiseren. "Engie staat symbool voor een bedrijf die miljardenwinsten boekt en die winsten uitkeert aan haar aandeelhouders. Tegelijk zien we dat de burgers het alsmaar moeilijker hebben om rond te komen", zegt Maxim Nys van het ACOD. "Wij krijgen werkenden over de vloer die naar het OCMW moeten gaan omdat ze moeten kiezen tussen de huur of de energiefactuur betalen, of zelfs eten kopen voor hun kinderen."

Vakbondsactie voor hoofdkantoor Engie.

Concreet eisen de vakbonden dat de prijzen bevriezen en de lonen, sociale uitkeringen en pensioenen verhogen. Daarnaast willen ze dat de energiesector genationaliseerd wordt. Ook moeten alle openbare diensten geherfinancierd worden en moet er meer personeel zijn om die diensten te verbeteren. Als laatste eist de vakbond nog een collectieve arbeidstijdverkorting en sociale, fiscale, klimaat- en migratiegerechtigheid.

Volgende wordt nog een stakingsdag georganiseerd voor de personeelsleden in de Brusselse OCMW-besturen. Ook zijn toekomstige nationale actiedagen waarschijnlijk, als er geen oplossingen komen, zegt Nys.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie