Ziekenhuiscentrum Etterbeek-Elsene.

Vakbonden willen woensdag actie voeren in Iris-ziekenhuizen

© Belga
14/03/2023

De vakbonden bij de Iris-ziekenhuizen, het netwerk van vijf openbare en universitaire ziekenhuizen in Brussel, willen woensdag actie voeren. Ze protesteren daarmee tegen het gebrek aan regulering en controle vanwege het Comité C, dat belast is met de onderhandelingen tussen directies en vakbonden van de ziekenhuizen.

"Er worden lokale protocollen afgesloten zonder dat de Iris-paraplu daarvan op de hoogte wordt gesteld, terwijl de gemeenschappelijke protocollen niet worden gerespecteerd of toegepast", klaagt het gemeenschappelijk vakbondsfront (ACV-CSC, ACOD-CGSP en SLFP-VSOA) aan. "Dat gebrek aan coördinatie zorgt voor een desastreus resultaat met betrekking tot homogeniteit van de regels in onze openbare instellingen".

De bonden willen zo snel mogelijk de dialoog heropstarten met het Comité C en met de politieke verantwoordelijken. "Nu lijkt de politieke macht zich niet langer te interesseren voor het lot van onze ziekenhuizen. Duizenden werknemers worden aan hun lot overgelaten", klinkt het.

Als er geen vooruitgang wordt geboekt, dreigen de vakbonden de volgende weken met nog meer acties, die uiteindelijk kunnen uitmonden in een staking, waarschuwen ze.

UMC Sint-Pieter, UVC Brugmann, Iris Ziekenhuizen Zuid, het Jules Bordet Instituut en het kinderziekenhuis Koningin Fabiola maken deel uit van het Iris-netwerk.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Samenleving , Iris-ziekenhuizen , staking

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni