Vakbondsman Omer Mommaerts overleden op 89-jarige leeftijd

© PVDA
| Omer Mommaerts.

Voormalig vakbondsactivist Omer Mommaerts is op 89-jarige leeftijd overleden. Mommaerts was een belangrijke militant van de christelijke arbeidersbeweging en stichtte onder meer De Buurtwinkel in de Anneessenswijk.

De Vilvoordenaar verhuisde samen met zijn vrouw naar Brussel, omdat hij zich in de hoofdstad wou inzetten voor sociaal engagement. Voor zijn werk in de Anneessenswijk won Mommaerts in 2010 nog de Pluim van TV Brussel voor zijn werk als voorzitter van vzw De Buurtwinkel, die hij stichtte om de sociale cohesie in de Anneessenswijk te verbeteren. Mommaerts groeide zo uit tot brugfiguur voor verschillende gemeenschappen in Brussel.

Mommaerts was ook actief lid van de christelijke vakbond ACV. Bij de laatste verkiezingen stond hij als onafhankelijke op de lijst van de PVDA voor het Brussels parlement.

Burgemeester Philippe Close (PS) schreef een eerbetoon aan Mommaerts op sociale media. Hij noemt de vakbondsman “een van de pilaren die nooit een buurtbijeenkomst miste en die altijd een positieve strijd wou aangaan om de solidariteit te vergroten.” Close prijst Mommaerts’ authenticiteit en toewijding en betreurt dat hij Mommaerts door corona niet meer recent heeft kunnen zien.

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?