Van Damme beslist mee over verkoop RSC Anderlecht

© Maarten Coosemans

Alexandre Van Damme van AB Inbev blijkt niet 2,5 maar 15 procent van de aandelen van RSC Anderlecht te hebben. Daarmee zit hij mee in de cockpit bij de verkoop van de voetbalclub aan het duo Gheysens-Vandenhaute, of de steenrijke Rus Oesmanov.

Lang werd aangenomen dat Alexandre Van Damme - een van de drie Belgische hoofdaandeelhouders van AB Inbev - slechts 2,5 procent van de aandelen van de nv Anderlecht heeft. Maar dat klopt niet, schrijft De Tijd woensdag. Hij bezit niet minder dan 15 procent van de aandelen.

Daardoor hebben de families Vanden Stock en Collin, die de voetbalclub in de etalage zetten, samen slechts 46 procent van de aandelen. Net te weinig om onder hen over het lot van de voetbalclub te beslissen.

Van Damme wilde club eerst zelf kopen
Enter Alexandre Van Damme. Volgens De Tijd is de kans klein dat hij broedt op een manoeuvre dat de familie Vanden Stock schaadt. Anderzijds werd lang aangenomen dat hij de club wilde kopen. Om dat zo goedkoop mogelijk te doen, stuurde hij pion Jo Van Biesbroeck vooruit, die de club moest ontdoen van overtollig vet, en twijfel zaaide over de rol van Anderlecht als vaste huurder van het nog te bouwen Eurostadion. Immers: een groot stadion maakt een voetbalclub groter, en dus duurder. Terwijl Van Damme de club zo goedkoop mogelijk wil kopen.

Maar Van Damme, intussen verhuisd naar Zwitserland, zou niet meer geïnteresseerd zijn om de club te kopen, nadat de dochters van Vanden Stock niet bereid waren de club voor een appel en een ei te verkopen.

Innige band
Het is op dit moment koffiedik kijken hoe de veranderde verhoudingen de verkoop beïnvloeden. Er zijn immers ook andere aandeelhouders, zoals Michael Verschueren (zoon van), die met zijn tien procent de Vanden Stocks en Collins aan een alternatieve meerderheid kan helpen. Maar in de club is te horen dat het samen uit, samen thuis is. En de Vanden Stocks, de Colllins en Van Damme in onderling overleg over de verkoop zullen beslissen.

Of Vandenhaute en Ghelamco-baas Gheysens – en dus het Eurostadion – daarvan kunnen profiteren, is nog onduidelijk. Van Damme staat bekend als iemand voor wie elke cent telt. En hoewel Paul Gheysens er met een geschat vermogen van 700 miljoen euro warmpjes bijzit, moet hij die andere bieder, de Rus Alisher Oesmanov, laten voorgaan. Het Amerikaanse zakentijdschrift Forbes schat zijn vermogen op 13 miljard euro.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Nieuws uit Brussel in je mailbox?