Van Langenhove stapt mee in de Ommegang: 'Niemand heeft me herkend'

© Dries Van Langenhove via Twitter
| Dries Van Langenhove tijdens de Ommegang

Kamerlid voor Vlaams Belang en oprichter van Schild en Vrienden Dries Van Langenhove liep vorige week mee in de Ommegang, de bekende folkloristische stoet door Brussel. Dat bevestigt Van Langenhove aan BRUZZ. "Ter plaatse heeft niemand me herkend, maar ik heb daar ook geen politieke statements gemaakt."

"Ik werk niet alleen aan het behoud van onze cultuur met woorden, maar ook met daden", verkondigt Dries Van Langenhove, die midden juni in verdenking werd gesteld wegens inbreuken op de antiracismewet, op Twitter. De oprichter van het extreemrechtse Schild en Vrienden liep vorige week mee in de Ommegang met nog minstens één andere kandidaat van Vlaams Belang.

"Een eer om samen met 1.400 figuranten mee te lopen in de Ommegang", schrijft Van Langenhove nog op Twitter in een post die ook enkele foto's van hem tijdens de processie bevat.

'Niemand heeft me herkend'

"Ik heb als kind altijd meegelopen in processies. Nu heb ik dat met plezier in een nog grotere processie gedaan in onze hoofdstad. Dat was een heel mooi gebaar", zegt het recentelijk verkozen Kamerlid voor Vlaams Belang aan BRUZZ, "omdat ik strijd voor het behoud van ons cultureel erfgoed."

De Ommegang is anders wel een apolitiek evenement. "Wat de politieke overtuiging van de figuranten is, maakt niet uit, zo lang ze het cultureel erfgoed in leven houden", zegt Van Langenhove daarover. "Ter plaatse heeft niemand me herkend, en ik heb van het begin tot op de Grote Markt meegelopen. Ik heb daar ook geen politieke statements gemaakt."

'Trots'

"Ik ben fier om door de hoofdstad te lopen", aldus Van Langenhove nog. "Zoveel mensen hebben gezien hoe we hier in België, in Vlaanderen, ons cultureel erfgoed hoog in het vaandel dragen. Daar was ik trots op."

De organisatie van de Ommegang was niet op de hoogte van de deelname van Dries Van Langenhove. "Wij nodigen deelnemers uit Vlaanderen, Wallonië en Brussel uit", zegt de directeur van de Ommegang , "en verdedigen de eenheid van het land." Verder wil de organisatie niet reageren.

dries van Langenhove
© Dries Van Langenhove via Twitter

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?