Van Parijs: 'Tijd voor picknick op Schumanplein'

Bettina Hubo
© Brussel Deze Week
23/04/2014

Hoogleraar Philippe Van Parijs, die twee jaar geleden de aanzet gaf tot Picnic the Streets op het Beursplein, roept opnieuw op tot actie. Deze keer richt hij zijn pijlen op het ‘ellendige’ Schumanplein.

‘H oe kan men nu verwachten dat Europeanen de EU en haar hoofdstad in hun hart sluiten als de openbare ruimte die er symbool voor staat slechts een karakterloze rotonde is langs een banale stadsautostrade,” zo schrijft Van Parijs in een open brief in Brussel Deze Week.

Volgens de hoogleraar vroeg voormalig Europees Commissievoorzitter Romano Prodi al in 2001 om van het plein een ontmoetingsplaats voor Europa te maken, een piazza van het continent. De Belgische en Brusselse overheden leken van goede wil en lanceerden het plan voor een tunnel onder de Kortenberglaan en het plein zodat het transitverkeer zou verdwijnen.

Maar dertien jaar na de oproep van Prodi is er nog altijd niets gebeurd. “Het ellendige rondpunt is nog altijd geen piazza,” schrijft Van Parijs. Daarom roept hij op tot een nieuwe picknick op 17 mei, de dag van het Feest van Europa, in het parkje in het midden van de rotonde.

De heraanleg van het Schumanplein is inderdaad een lang aanslepend dossier. Beliris, het federaal fonds voor Brussel, organiseerde enkele jaren geleden al een internationale wedstrijd voor de heraanleg van de rotonde. Die werd gewonnen door architect Xaveer De Geyter. Hij ontwierp een autoluw plein met een amfitheater. Volgend jaar had het normaal gesproken af moeten zijn. Maar of dit project daadwerkelijk gerealiseerd wordt, is nog de vraag. Volgens de woordvoerder van Beliris zijn er momenteel nog altijd onderhandelingen met de architect aan de gang, onder meer over het honorarium. Beliris verwacht dat de knoop ‘binnen enkele weken’ doorgehakt wordt.

Sowieso vergt de aanleg van een verkeersarm plein de bouw van een ondergrondse tunnel, een project van 35 miljoen euro. Ook hier gaat het initiatief uit van Beliris, dat vorige zomer een bouwvergunning aanvroeg bij het Brussels Gewest. “Het Gewest moet eerst een impactstudie en veiligheidsanalyse uitvoeren. Die zijn nog altijd niet begonnen,” zo klinkt het bij Beliris.

Volgens het kabinet van Brussels minister Brigitte Grouwels (CD&V) hebben de studies inderdaad wat vertraging opgelopen, maar zouden ze volgende maand nog van start gaan.

Voor Van Parijs duurt het allemaal veel te lang. Hij verschijnt op 17 mei alvast in oranje cape op de picknick, een verwijzing naar ‘Brusselaar’ Willem van Oranje, die als leuze hanteerde: ‘Point n’est besoin d’espérer pour entreprendre, ni de réussir pour persévérer.’

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni