Gosuin BDW1516

Het aantal directiefuncties binnen de Gewestelijke Investeringsmaatschappij Brussel (GIMB) wordt gehalveerd, van vier naar twee. Dat laat minister van Economie Gosuin (Défi) weten in een persbericht.

De bekendmaking van deze maatregel komt er nadat donderdagmorgen aan het licht kwam dat de vier directeurs van de GIMB samen één miljoen euro bruto verdienen. De aanbevelingen zijn echter het gevolg van de resultaten van een studie die in 2016 al besteld werd, vertelt woordvoerder Bonbled aan BRUZZ.

Naast de reductie van het aantal directeursposten keurde de regering donderdag nog een hele rist andere maatregelen goed die de GIMB moet nemen om de efficiëntie van het bestuur te verbeteren.

De belangrijkste daarvan zijn het verzekeren van de transparantie van de vergoedingen en het plafonneren van de salarisschaal. Ook wordt het aantal dochterondernemingen en bestuurders verminderd, en komt er een evaluatie van de impact van de acties van de GIMB. De Brusselse regering wil ten slotte ook onafhankelijke bestuurders in de raad van bestuur laten zetelen.

Wanneer deze maatregelen precies in zullen gaan, is nog niet bekend.

Verlaging loon eerder beslist
Intussen noemt minister Didier Gosuin (Défi) de vergoedingen buitensporig hoog. Hij laat weten dat de regering al in 2015 besliste om de werking van de GIMB onder de loep te nemen. Daarvoor nam hij het studiebureau Ernst & Young onder de arm.

Minister Gosuin benadrukt dat de vernieuwingsplannen en hervormingen voor de GIMB niets te maken hebben met het recente Publifin-schandaal in Wallonië of de berichten van donderdag in de krant Le Soir. De Raad van de Bestuur zou volgens de minister al op 20 februari vorig jaar beslist hebben de vergoedingen flink te verlagen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving , Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni