Huisvuilophaling door Net Brussel de witte zak met restafval, hier in Elsene

| Een witte zak met restafval in Elsene.

Vanaf 1 oktober boetes voor wie vuilniszak buiten de toegestane tijden op de stoep zet

AB
01/08/2023

Brusselaars die hun afvalzakken buiten zetten buiten de toegestane tijden kunnen per 1 oktober een boete verwachten.

Brusselaars kregen een paar maanden de tijd om te wennen aan de nieuwe ophaakalender, maar die periode is binnenkort voorbij. Ophaaldienst Net Brussel gaat in ieder geval nog twee maanden sensibiliseren en waarschuwen, maar per 1 oktober zullen controleurs ook boetes uitdelen aan mensen die hun afvalzakken buiten de officiële uren op straat zetten.

De boetes beginnen bij 50 tot 100 euro, maar kunnen oplopen tot enkele duizenden euro's. Voor glas dat niet is gesorteerd kan een boete worden opgelegd van 150 euro en voor elektrische voorwerpen is dat bedrag 300 euro.

Sorteren

De boetes zullen niet alleen worden opgelegd wanneer mensen buiten de officiële tijden het vuilnis buiten zetten, maar ook wanneer voedselresten niet goed gesorteerd zijn. Die moeten tegenwoordig in een oranje zak. Het is al langer verboden om papier, plastic en glas in de witte zak te doen.

Sinds mei heeft Net Brussel een nieuw rooster voor het ophalen van het vuilnis. Die nieuwe ophaalkalender is niet voor elke Brusselaar een verbetering. In bepaalde wijken heb je nog maar twee uur de tijd om het afval buiten te zetten, tussen 18:00 en 20:00. Daar valt het op dat de volgende dag er nog veel vuilniszakken op straat liggen.

‘Het beste evenwicht’

Net Brussel erkent dat de twee-urenregel lastig kan zijn, maar benadrukt de noodzaak. “Dit is het beste evenwicht”, volgens woordvoerder Adel Lassouli. Vóór die tijd afval buiten zetten mag niet van de gemeenten omdat er dan al vroeg pollution visuele is. Na 22:00 afval buiten zetten, betekent dat de diensten tot diep in de nacht in de weer zijn met de ophaling, wat zou zorgen voor geluidshinder.

Sinds de aanpassing van de ophaalkalender van Net Brussel begin mei, merken bewoners op dat de straten vaak vuiler zijn dan voordien. Vooral in gemeentes of wijken waar je 's avonds maar twee uurtjes de tijd hebt om je afval buiten te zetten, valt het op dat er de dag nadien vaak nog vuilniszakken op straat liggen. Net Brussel begrijpt dat die twee-urenregel lastig is voor sommigen, maar benadrukt de noodzaak ervan om geen nachtlawaai te veroorzaken tijdens de ophaling.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving , vuilnis , vuilnisbak , vuilnisbakken , vuilnisophalers , vuilnisophaling , afval , afval sorteren , afvalbeleid , afvalkalender , afvalophalers , recycleren , afval scheiden , witte zak , oranje zak

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni