Vanaf maandag: meer S-treinen, halte Arcaden in gebruik

© L'Amande

De NMBS biedt vanaf maandag het aanbod S-treinen lichtjes uit, vooral in het oosten van Brussel. Voor het eerst zal de halte Arcaden bediend worden, en er rijden voortaan in het weekend ook treinen over het oostelijk ringspoor, via Schuman richting luchthaven.

Na de ingebruikname van Mouterij en Thurn & Taxis vorig jaar krijgt Brussel er eind dit jaar opnieuw een treinstop bij. Het gaat om de halte Arcaden in Watermaal-Bosvoorde. De trappen en perrons van de nieuwe halte zijn al afgewerkt in 2009, maar al die tijd konden er nog geen treinen stoppen omdat er in de buurt nog werkzaamheden aan de sporen gebeurden. 

De halte is overigens nog niet helemaal klaar voor de opening op 11 december. Er moeten nog liften komen om de redelijk hooggelegen perrons toegankelijk te maken voor mensen met een beperkte mobiliteit. De NMBS belooft dit zo snel mogelijk te verhelpen.

Arcaden zal op weekdagen één keer per uur bediend worden door de treinen op lijn S7 (Halle-Mechelen via Merode). De halte ligt overigens vlakbij het oude station van Watermaal, dat bediend blijft door lijn S8 (Brussel-Louvain-La-Neuve).  

Luchthaven
Nieuw is ook dat de verbinding S9 (Leuven-Eigenbrakel via Schuman) voortaan de hele dag door wordt bediend. Dat betekent een pak meer rechtstreekse treinen tussen onder meer Etterbeek, vlakbij de VUB-campus, en Leuven. Reizigers moeten dus niet meer overstappen in het Noordstation en winnen zo ongeveer 11 minuten. Tot nu toe reed deze trein slechts één keer in de ochtendspits en één keer in de avondspits.

In het weekend komt er een gelijkaardige IC-verbinding tussen Leuven en Eigenbrakel. Die zal minder haltes bedienen, maar wel Brussels Airport aandoen. Zo zal er voortaan ook in het weekend een trein rijden tussen de luchthaven en de Europese wijk. Met de nieuwe verbinding worden ook heel wat stations op het oostelijk ringspoor (lijn 26), zoals Sint-Job, Boondaal en Bordet voortaan in het weekend bediend. De extra IC en S9-treinen maken gebruik van de eerder dit jaar ingehuldigde Schuman-Josaphattunel.

Tot slot verbetert het aanbod overdag (tussen de ochtend- en avondspits) op de lijn S1 tussen Nijvel en Brussel. 

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees meer over
Lees ook

Nieuws uit Brussel in je mailbox?