Vander Taelen: 'Zuidstation naar nergens'

© brusselnieuws.be
16/05/2011
Vlaams parlementslid voor Brussel Luckas Vander Taelen (Groen!) vreest dat het nieuwe Zuidstation zoals uitgetekend door Jean Nouvel de band met de stad niet zal aanhalen. Hij haalt uit naar het gebrek aan stedenbouwkundige visie van de Brusselse politici.

Onder de noemer "Een baken maakt nog geen stedelijke lente" haalt Luckas Vander Taelen in een opiniestuk zaterdag in De Standaard nogmaals uit naar de gemeentelijke baronieën en hun verlammende invloed op de Brusselse stedenbouw.

Hij doet dat naar aanleiding van de voorstelling door de Franse sterarchitect Jean Nouvel van zijn spectaculair ontwerp voor een nieuw Zuidstation.

Lof
"Dat de NMBS met de internationaal gereputeerde Jean Nouvel wil samenwerken verdient alle lof. De gebouwen van zijn hand in Parijs, Tokio of Barcelona getuigen zonder twijfel van veel durf en visie. Bovendien ontbreekt dit soort geïnspireerde architectuur in Brussel," aldus Vander Taelen.

"Als men al een probleem zou kunnen hebben met het project, dan ligt dit op een vlak waar Jean Nouvel geen vat op heeft: de band tussen het station en de stad. Dat heeft dan weer alles te maken met de eigen urbanistische visie van Brussel. Die is onbestaande, omdat er eigenlijk niemand verantwoordelijk voor is, of erger nog: niemand lijkt er iets om te geven. Door de totale versnippering van bevoegdheden en de almacht van de lokale potentaten lijkt het wel dat iedereen zich met zijn klein domein bezighoudt, terwijl het grote geheel uit het oog wordt verloren."

"Met het Zuidstation van Nouvel zullen de leegstaande gebouwen van de NMBS en De Post in de Fonsnylaan eindelijk een nieuwe bestemming krijgen, en dat is na jaren leegstand uiteraard een goede zaak. Maar verdere positieve collaterale gevolgen voor de wijk zullen helaas eerder beperkt zijn, omdat de afgelopen jaren de onmiddellijke omgeving van het station vernield is in wat zonder overdrijving de meest desastreuze ingreep mag worden genoemd in de stedelijke structuur sinds de afbraak van de Noordwijk in de jaren zestig."

Gemeentegrenzen
Vander Taelen haalt onder meer uit naar Charles Picqué, als meervoudig Brussels minister-president en burgemeester van Sint-Gillis dé politieke verantwoordelijke voor de ingrepen rond het station de voorbije decennia. "Picqué liet de buurt rond het Zuidstation helemaal ontwrichten om met de balasting op de kantoren een meerinkomst voor zijn gemeente te creëren."

"De onmiddellijke omgeving van het nieuwe station zal afhankelijk blijven van de lokale besturen, die niet verder willen kijken dan hun gemeentegrenzen. Veel Brusselaars vragen zich terecht af of het Zuidstation meer zal zijn dan een nieuw en prachtig symbool van hun stad. Een mooi station in een stad die niet weet waar ze naar toe wil," besluit Vander Taelen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Anderlecht , Samenleving , Politiek , Opinie

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni